Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zapiekanka makaronowa a'la pizza


To nie może się nie udać - makaron, pieczarki, kiełbasa, oliwki, suszone pomidory, mozzarella i zioła prowansalskie. Pyszne, sycące jesienne danie.

Składniki na 4 porcje:
  • Makaron grubszy (u mnie rurki) - 200g
  • Cukinia - 1/2 szt
  • Pieczarki - 5 szt
  • Pomidory suszone z oleju - 4 plastry
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Cebula - 1 szt
  • Jalapeno krojone marynowane - 1 łyżka
  • Kiełbasa (u mnie drobiowa) - 100g
  • Mozzarella - 1 szt (125g)
  • Jajko - 2szt
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Przyprawy:
  • pieprz mielony, zioła prowansalskie, sos sojowy
  • Tłuszcz do nasmarowania formy

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa kroimy na małe kawałki, pieczarki i kiełbasę w plasterki, a mozzarellę w drobną kostkę.

Jajka mieszamy z jogurtem, przecierem i przyprawami.

Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

Pieczemy w piekarniku na 170 stopniach przed 40 minut, w w połowie mieszamy, aby góra nie przypiekła się za bardzo.

Makaron jest "sklejony" i można go kroić na porcje.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 458
Białka (g) – 25,75
Tłuszcze (g) – 17,3
Węglowodany (g) – 50,28

Błonnik (g) –5,4

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty