Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zapiekanka makaronowa a'la pizza


To nie może się nie udać - makaron, pieczarki, kiełbasa, oliwki, suszone pomidory, mozzarella i zioła prowansalskie. Pyszne, sycące jesienne danie.

Składniki na 4 porcje:
  • Makaron grubszy (u mnie rurki) - 200g
  • Cukinia - 1/2 szt
  • Pieczarki - 5 szt
  • Pomidory suszone z oleju - 4 plastry
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Cebula - 1 szt
  • Jalapeno krojone marynowane - 1 łyżka
  • Kiełbasa (u mnie drobiowa) - 100g
  • Mozzarella - 1 szt (125g)
  • Jajko - 2szt
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Przyprawy:
  • pieprz mielony, zioła prowansalskie, sos sojowy
  • Tłuszcz do nasmarowania formy

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa kroimy na małe kawałki, pieczarki i kiełbasę w plasterki, a mozzarellę w drobną kostkę.

Jajka mieszamy z jogurtem, przecierem i przyprawami.

Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

Pieczemy w piekarniku na 170 stopniach przed 40 minut, w w połowie mieszamy, aby góra nie przypiekła się za bardzo.

Makaron jest "sklejony" i można go kroić na porcje.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 458
Białka (g) – 25,75
Tłuszcze (g) – 17,3
Węglowodany (g) – 50,28

Błonnik (g) –5,4

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty