Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Zapiekanka makaronowa a'la pizza


To nie może się nie udać - makaron, pieczarki, kiełbasa, oliwki, suszone pomidory, mozzarella i zioła prowansalskie. Pyszne, sycące jesienne danie.

Składniki na 4 porcje:
  • Makaron grubszy (u mnie rurki) - 200g
  • Cukinia - 1/2 szt
  • Pieczarki - 5 szt
  • Pomidory suszone z oleju - 4 plastry
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Cebula - 1 szt
  • Jalapeno krojone marynowane - 1 łyżka
  • Kiełbasa (u mnie drobiowa) - 100g
  • Mozzarella - 1 szt (125g)
  • Jajko - 2szt
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Przyprawy:
  • pieprz mielony, zioła prowansalskie, sos sojowy
  • Tłuszcz do nasmarowania formy

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa kroimy na małe kawałki, pieczarki i kiełbasę w plasterki, a mozzarellę w drobną kostkę.

Jajka mieszamy z jogurtem, przecierem i przyprawami.

Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.

Pieczemy w piekarniku na 170 stopniach przed 40 minut, w w połowie mieszamy, aby góra nie przypiekła się za bardzo.

Makaron jest "sklejony" i można go kroić na porcje.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 458
Białka (g) – 25,75
Tłuszcze (g) – 17,3
Węglowodany (g) – 50,28

Błonnik (g) –5,4

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty