Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Uda pieczone w orientalnych przyprawach



Składniki:

  • Udka z kurczaka - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 5 kulek
  • Czosnek suszony - 4 plasterki
  • Cebula suszona - 1 łyżeczka
  • Habanero suszone (opcjonalnie) - odrobina
  • Kolendra mielona- 1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz mielony - 1/4 łyżeczki
  • Sok z cytryny lub limonki - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania gotowej potrawy

Ziele angielskie, czosnek, cebulę i habanero (jeśli jest w kawałkach) ucieramy w moździerzu. Dodajemy resztę przypraw, sos sojowy, olej i sok z cytryny i mieszamy.

Marynatą nacieramy udka i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Pieczemy w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu żaroodpornym 1 godzinę. Jeśli będą się za bardzo przypiekać z góry można przykryć pergaminem.

Dzięki marynacie udka pozostają soczyste.

Przed podaniem można posypujemy sezamem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty