Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Uda pieczone w orientalnych przyprawach



Składniki:

  • Udka z kurczaka - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 5 kulek
  • Czosnek suszony - 4 plasterki
  • Cebula suszona - 1 łyżeczka
  • Habanero suszone (opcjonalnie) - odrobina
  • Kolendra mielona- 1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz mielony - 1/4 łyżeczki
  • Sok z cytryny lub limonki - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania gotowej potrawy

Ziele angielskie, czosnek, cebulę i habanero (jeśli jest w kawałkach) ucieramy w moździerzu. Dodajemy resztę przypraw, sos sojowy, olej i sok z cytryny i mieszamy.

Marynatą nacieramy udka i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Pieczemy w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu żaroodpornym 1 godzinę. Jeśli będą się za bardzo przypiekać z góry można przykryć pergaminem.

Dzięki marynacie udka pozostają soczyste.

Przed podaniem można posypujemy sezamem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty