Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Uda pieczone w orientalnych przyprawach



Składniki:

  • Udka z kurczaka - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - 5 kulek
  • Czosnek suszony - 4 plasterki
  • Cebula suszona - 1 łyżeczka
  • Habanero suszone (opcjonalnie) - odrobina
  • Kolendra mielona- 1/2 łyżeczki
  • Kmin rzymski - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/3 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz mielony - 1/4 łyżeczki
  • Sok z cytryny lub limonki - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania gotowej potrawy

Ziele angielskie, czosnek, cebulę i habanero (jeśli jest w kawałkach) ucieramy w moździerzu. Dodajemy resztę przypraw, sos sojowy, olej i sok z cytryny i mieszamy.

Marynatą nacieramy udka i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Pieczemy w 180 stopniach w zamkniętym naczyniu żaroodpornym 1 godzinę. Jeśli będą się za bardzo przypiekać z góry można przykryć pergaminem.

Dzięki marynacie udka pozostają soczyste.

Przed podaniem można posypujemy sezamem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty