Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Babeczki muffiny dyniowo - pomarańczowe z kardamonem



Genialne połączenie dyni, pomarańczy i kardamonu - zapachniało świętami! Babeczki są miękkie, lekko wilgotne i PRZEPYSZNE!
To jeden z tych przepisów, do których na pewno nie raz będę wracać.

Składniki:  (z tej porcji wyszło mi 20szt)
  • Puree z dyni - 250g
  • Jajko - 3 szt
  • Mąka owsiana - 150g
  • Mąka pszenna - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Olej - 100 ml
  • Sok i skórka z 1 pomarańczy
  • Kardamon - 2 łyżeczki
  • Do posypania - cukier puder



Pomarańczę sparzamy, ścieramy z niej skórkę (tylko pomarańczowa część) i wyciskamy sok.

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

W foremce na muffinki układamy papilotki i zalewamy masą do 2/3. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.

Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, potem przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 babeczki:
Wartość energetyczna (kcal) –145,65
Białka (g) – 3,34
Tłuszcze (g) – 6,42
Węglowodany (g) – 18,13

Błonnik (g) –1,59

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty