Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Babeczki muffiny dyniowo - pomarańczowe z kardamonem



Genialne połączenie dyni, pomarańczy i kardamonu - zapachniało świętami! Babeczki są miękkie, lekko wilgotne i PRZEPYSZNE!
To jeden z tych przepisów, do których na pewno nie raz będę wracać.

Składniki:  (z tej porcji wyszło mi 20szt)
  • Puree z dyni - 250g
  • Jajko - 3 szt
  • Mąka owsiana - 150g
  • Mąka pszenna - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Olej - 100 ml
  • Sok i skórka z 1 pomarańczy
  • Kardamon - 2 łyżeczki
  • Do posypania - cukier puder



Pomarańczę sparzamy, ścieramy z niej skórkę (tylko pomarańczowa część) i wyciskamy sok.

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

W foremce na muffinki układamy papilotki i zalewamy masą do 2/3. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.

Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, potem przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 babeczki:
Wartość energetyczna (kcal) –145,65
Białka (g) – 3,34
Tłuszcze (g) – 6,42
Węglowodany (g) – 18,13

Błonnik (g) –1,59

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty