Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Babeczki muffiny dyniowo - pomarańczowe z kardamonem



Genialne połączenie dyni, pomarańczy i kardamonu - zapachniało świętami! Babeczki są miękkie, lekko wilgotne i PRZEPYSZNE!
To jeden z tych przepisów, do których na pewno nie raz będę wracać.

Składniki:  (z tej porcji wyszło mi 20szt)
  • Puree z dyni - 250g
  • Jajko - 3 szt
  • Mąka owsiana - 150g
  • Mąka pszenna - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Olej - 100 ml
  • Sok i skórka z 1 pomarańczy
  • Kardamon - 2 łyżeczki
  • Do posypania - cukier puder



Pomarańczę sparzamy, ścieramy z niej skórkę (tylko pomarańczowa część) i wyciskamy sok.

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

W foremce na muffinki układamy papilotki i zalewamy masą do 2/3. Pieczemy w 180 stopniach 25 minut.

Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut, potem przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 babeczki:
Wartość energetyczna (kcal) –145,65
Białka (g) – 3,34
Tłuszcze (g) – 6,42
Węglowodany (g) – 18,13

Błonnik (g) –1,59

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty