Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Rozgrzewająca kawa dyniowa


Idealna na zimowe popołudnia - aromatyczna, rozgrzewająca, mleczna kawa z dynią.

Składniki na 2 porcje:
  • Mleko - 500ml
  • Puree dyniowe - 3 łyżki
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • laska cynamonu (lub pół łyżeczki mielonego)
  • gwiazdka anyżu (lub pół łyżeczki mielonego)
  • 10 ziaren kardamonu (lub pół łyżeczki mielonego)
  • 1cm imbiru (lub pół łyżeczki mielonego)
  • 6 goździków (lub pół łyżeczki mielonych)
  • Mocna kawa (parzona bez fusów, z ekspresu lub rozpuszczalna) - 200ml
  • Ewentualnie do dekoracji bita śmietana lub pianka z mleka


Do mleka dodajemy cukier, puree dyniowe i wszystkie przyprawy. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu wrzenia. 


Przecedzamy przez sitko i rozlewamy do dwóch szklanek.

Do mleka dolewamy ulubioną kawę. 




Kawę można udekorować bitą śmietaną lub pianką z mleka (najlepiej sprawdza się mleko zagęszczone). 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (bez bitej śmietany i pianki, przygotowanej z mleka 2%)
Wartość energetyczna (kcal) –165
Białka (g) – 8,95
Tłuszcze (g) – 5,15
Węglowodany (g) – 19,8

Błonnik (g) – 1,45

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty