Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rozgrzewająca kawa dyniowa


Idealna na zimowe popołudnia - aromatyczna, rozgrzewająca, mleczna kawa z dynią.

Składniki na 2 porcje:
  • Mleko - 500ml
  • Puree dyniowe - 3 łyżki
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Przyprawy:
  • laska cynamonu (lub pół łyżeczki mielonego)
  • gwiazdka anyżu (lub pół łyżeczki mielonego)
  • 10 ziaren kardamonu (lub pół łyżeczki mielonego)
  • 1cm imbiru (lub pół łyżeczki mielonego)
  • 6 goździków (lub pół łyżeczki mielonych)
  • Mocna kawa (parzona bez fusów, z ekspresu lub rozpuszczalna) - 200ml
  • Ewentualnie do dekoracji bita śmietana lub pianka z mleka


Do mleka dodajemy cukier, puree dyniowe i wszystkie przyprawy. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu wrzenia. 


Przecedzamy przez sitko i rozlewamy do dwóch szklanek.

Do mleka dolewamy ulubioną kawę. 




Kawę można udekorować bitą śmietaną lub pianką z mleka (najlepiej sprawdza się mleko zagęszczone). 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (bez bitej śmietany i pianki, przygotowanej z mleka 2%)
Wartość energetyczna (kcal) –165
Białka (g) – 8,95
Tłuszcze (g) – 5,15
Węglowodany (g) – 19,8

Błonnik (g) – 1,45

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty