Polsko-Chiński kulinarny mariaż. Baozi (czyt. bałcy) to chińskie
drożdżowe bułeczki na parze, zazwyczaj z mięsnym nadzieniem. U mnie w
wersji deserowej - z nadzieniem z maku i słodkich bakalii.
Składniki: (na 16 sporych bułeczek)
Baozi:
-
Mleko - 100ml
-
Woda - 100ml
-
Drożdże - 20g
-
Cukier - 1 łyżeczka
-
Olej - 1 łyżeczka
-
Sól - szczypta
-
Mąka (u mnie krupczatka) - 400g
Masa:
-
Masa makowa - 1 puszka (850g)
-
Figi suszone - 5 szt
-
Śliwki suszone - 6 szt
-
Rodzynki - garść
-
Żurawina suszona - garść
-
Daktyle - garść
Do dekoracji - kandyzowana skórka pomarańczowa i płatki migdałowe
Wodę z mlekiem lekko podgrzewamy, powinna być
letnia. Rozpuszczamy w niej drożdże i cukier, odstawiamy na 5 minut. Po
tym czasie mieszamy z olejem, solą i mąką i zagniatamy. Ciasto powinno
być gęste i elastyczne. Nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei,
trzeba dodać więcej mąki.
Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie mieszamy masę makową i rodzynkami, żurawiną i pokrojonymi daktylami, figami i śliwkami.
Dzielimy ciasto na pół i każdą połówkę rolujemy w
wałek. Kroimy na kawałki, które wyrabiamy w kształt kulki. Każdą kulkę
wakujemy na cienko na sporej ilości mąki.
Do ciasta dajemy farsz i powoli ściskamy. Ciasto samo się ułoży. Górną część ciasta mocno ściskamy, aby się nie rozklejało podczas gotowania.
Jeśli gotujecie baozi w bambusowym koszyczku (co szczerze polecam!), połóżcie każdy na kawałku papieru do pieczenia.
Układamy w koszyczku i gotujemy na parze 12-15 minut (w zależności od wielkości).
Można oczywiście gotować tradycyjnie na ściereczce.
Podajemy posypane kandyzowaną skórką pomarańczową (i ewentualnie płatkami migdałowymi).
Baozi są lekkie, puszyste i słodkie.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1 baozi):
Wartość energetyczna (kcal) –273
Białka (g) – 6,14
Tłuszcze (g) – 5,9
Węglowodany (g) – 46,5
Błonnik (g) – 3,74
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz