Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Naturalnie przeciwko molom spożywczym



Mole spożywcze łatwo zalęgają się w kuchni. Można przynieść je do domu w ryżu, kaszy czy mące. Niedawno miałam nieprzyjemność posiadana takich nieproszonych gości.

Po wielkim sprzątaniu, odkurzaniu i myciu, warto założyć też do szafek pułapki octowe na niedobitki i zapachy odstraszające kolejne mole.

I tu właśnie przedstawiam wam mój sposób na estetyczne dekoracje zapachowe. W moim domu stoją w kuchni i salonie - pięknie się prezentują i cudownie pachną. Do szafek mam mniejsze wersje pachnącej soli - w nakrętkach po napojach.

Potrzebne wam będą:
Przezroczyste pojemniki (u mnie szklanki po musztardzie)
Sól gruboziarnista
Barwniki spożywcze
Olejki eteryczne (na mole: lawendowy, goździkowy, cytrynowy, eukaliptusowy - można je mieszać)
Dekoracje (mogą być sztuczne lub naturalne jak np. suszone plastry cytrusów)

Barwniki stosujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z solą i wybranymi zapachami. Jeśli macie barwniki rozpuszczalne w wodzie mogą trochę zmienić kolor pod wpływem olejków.

Ja wykorzystałam 2 kolory soli i usypałam je pod kątem.

Po jakimś czasie dekoracje stracą zapach, wystarczy wtedy dolać na górę znów wybrane olejki.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty