Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Naturalnie przeciwko molom spożywczym



Mole spożywcze łatwo zalęgają się w kuchni. Można przynieść je do domu w ryżu, kaszy czy mące. Niedawno miałam nieprzyjemność posiadana takich nieproszonych gości.

Po wielkim sprzątaniu, odkurzaniu i myciu, warto założyć też do szafek pułapki octowe na niedobitki i zapachy odstraszające kolejne mole.

I tu właśnie przedstawiam wam mój sposób na estetyczne dekoracje zapachowe. W moim domu stoją w kuchni i salonie - pięknie się prezentują i cudownie pachną. Do szafek mam mniejsze wersje pachnącej soli - w nakrętkach po napojach.

Potrzebne wam będą:
Przezroczyste pojemniki (u mnie szklanki po musztardzie)
Sól gruboziarnista
Barwniki spożywcze
Olejki eteryczne (na mole: lawendowy, goździkowy, cytrynowy, eukaliptusowy - można je mieszać)
Dekoracje (mogą być sztuczne lub naturalne jak np. suszone plastry cytrusów)

Barwniki stosujemy według przepisu na opakowaniu. Mieszamy z solą i wybranymi zapachami. Jeśli macie barwniki rozpuszczalne w wodzie mogą trochę zmienić kolor pod wpływem olejków.

Ja wykorzystałam 2 kolory soli i usypałam je pod kątem.

Po jakimś czasie dekoracje stracą zapach, wystarczy wtedy dolać na górę znów wybrane olejki.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty