Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Kurczak w czerwonym curry - pikantne orientalne danie



Pikantne, aromatyczne danie z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe nawet dla osoby początkującej w kuchni.

Składniki na 4 porcje:
  • Pierś z kurczaka - 500g
  • Mleko kokosowe - puszka 400g
  • Czerwona pasta curry - 25g (można ją już dostać w większych sklepach spożywczych oraz oczywiście w sklepach orientalnych)
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Cebula - 2 małe
  • Pieczarki - 400g
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Ryż biały - 200g
  • Mleko - 1 szklanka
  • Woda - 1 szklanka



Na patelni podgrzewamy olej i przesmażamy na nim pastę curry. Po minucie dodajemy mleko kokosowe i mieszamy, aż pasta całkowicie się rozpuści.

Kupując mleko kokosowe zwróćcie uwagę na skład - im więcej ekstraktu z kokosa tym lepiej.

Do sosu wkładamy pierś pokrojoną w plastry, pieczarki w plasterkach, pokrojoną cebulę i paprykę.

Dusimy wszystko razem, aż mięso dojdzie.  



 Ryż wrzucamy do gotującej się wody z mlekiem. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wody. Gotujemy zgodnie z instrukcją. Ryż na mleku jest bardzo delikatny i świetnie pasuje do ostrego curry.








Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –591
Białka (g) – 38,37
Tłuszcze (g) – 23,15
Węglowodany (g) – 56,77

Błonnik (g) – 4,8

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty