Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Dyniowe pęczotto czyli dyniotto?


Gęste i aromatyczne pęczotto z dynią i pomidorami. Genialny smak uzyskujemy poprzez podprażenie kaszy przed gotowaniem.

Składniki na 4 porcje:
  • Kasza pęczak - 200g
  • Pomidory - 250g
  • Dynia - 600g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Suszone pomidory w proszku - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Bazylia - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku
  • Do posypania - pestki dyni, słonecznik, sezam


Na suchej patelni prażymy kaszę pęczak. Kasza musi się lekko zarumienić - zaczyna wtedy uwalniać swój aromat, ale nie może się przypalić. Tak przygotowana kasza jest o niebo lepsza niż tylko ugotowana!

Kaszę zalewamy wodą (musi być zupełnie przykryta). Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dynię, cebulę w piórkach i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy przecierem pomidorowym, sosem sojowym, pomidorami w proszku i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Kasza będzie wchłaniać wodę, więc dolewamy po trochę w razie potrzeby. Po tym czasie przyprawiamy pieprzem i oregano do smaku.

Danie odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 15 minut - kasza w tym czasie wciągnie nadmiar sosu. 


Pęczotto podajemy posypane ziarnami lub pestkami dyni.

  

Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 289
Białka (g) – 9,87
Tłuszcze (g) – 3,55
Węglowodany (g) – 50,35

Błonnik (g) – 8,25
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty