Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Dyniowe pęczotto czyli dyniotto?


Gęste i aromatyczne pęczotto z dynią i pomidorami. Genialny smak uzyskujemy poprzez podprażenie kaszy przed gotowaniem.

Składniki na 4 porcje:
  • Kasza pęczak - 200g
  • Pomidory - 250g
  • Dynia - 600g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Suszone pomidory w proszku - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 100g
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Bazylia - 1 łyżka
  • Pieprz do smaku
  • Do posypania - pestki dyni, słonecznik, sezam


Na suchej patelni prażymy kaszę pęczak. Kasza musi się lekko zarumienić - zaczyna wtedy uwalniać swój aromat, ale nie może się przypalić. Tak przygotowana kasza jest o niebo lepsza niż tylko ugotowana!

Kaszę zalewamy wodą (musi być zupełnie przykryta). Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i dynię, cebulę w piórkach i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy przecierem pomidorowym, sosem sojowym, pomidorami w proszku i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Kasza będzie wchłaniać wodę, więc dolewamy po trochę w razie potrzeby. Po tym czasie przyprawiamy pieprzem i oregano do smaku.

Danie odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 15 minut - kasza w tym czasie wciągnie nadmiar sosu. 


Pęczotto podajemy posypane ziarnami lub pestkami dyni.

  

Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 289
Białka (g) – 9,87
Tłuszcze (g) – 3,55
Węglowodany (g) – 50,35

Błonnik (g) – 8,25
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty