Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Rybne curry z pieczarkami i warzywami


Rozgrzewające, słodko - pikantne danie rybne w orientalnym stylu. Bardzo proste, również dla osób rozpoczynających swoje kuchenne przygody.

Składniki na 4 porcje:
  • Ryba - filet - 400g (u mnie zębacz, ale może być dowolna)
  • Mleko kokosowe* - puszka 400
  • Czerwona pasta curry - 25g
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Kalafior różyczki - 2 garści
  • Cukinia - 1/2 szt
  • Cebula czerwona - 1 szt
  • Pieczarki - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka 
  • Kasz bulgur - 200g 
Kupując mleko kokosowe zwróćcie uwagę na skład - im więcej ekstraktu z kokosa tym lepiej. Wcześniej zdarzyło mi się kupić mleko kokosowe, które miało tylko 83% ekstraktu. Było dość rzadkie i zwarzyło się na patelni. Teraz miałam mleko z 90% ekstraktu i było świetne - gęste kremowe i zrobił się z niego idealny sos.

Na patelni podgrzewamy olej i przesmażamy na nim pastę curry. Po minucie dodajemy mleko kokosowe i mieszamy, aż pasta całkowicie się rozpuści.

Dodajemy: pieczarki pokrojone w ćwiartki, cukinię pokrojoną w kostkę (najlepiej nieobraną - danie będzie bardziej kolorowe), cebulę w piórkach, paprykę w plasterkach i różyczki kalafiora. Dusimy 5 minut po czym dodajemy filet pokrojony na mniejsze kawałki. Dusimy po przykryciem jeszcze 15 minut co jakiś czas mieszając.

Ewentualnie doprawiamy do smaku, ale pasta curry jest tak bogata, że nie nie jest to konieczne.




Podawałam curry z kaszą bulgur, ale można również z kuskusem, jaglaną czy ryżem.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –524
Białka (g) – 29,4
Tłuszcze (g) – 21,52
Węglowodany (g) – 50,25

Błonnik (g) –8,2

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty