Rozgrzewające, słodko - pikantne danie rybne w orientalnym stylu. Bardzo proste, również dla osób rozpoczynających swoje kuchenne przygody.
Składniki na 4 porcje:
-
Ryba - filet - 400g (u mnie zębacz, ale może być dowolna)
-
Mleko kokosowe* - puszka 400
-
Czerwona pasta curry - 25g
-
Papryka czerwona - 1 szt
-
Kalafior różyczki - 2 garści
-
Cukinia - 1/2 szt
-
Cebula czerwona - 1 szt
-
Pieczarki - 300g
-
Olej - 1 łyżeczka
- Kasz bulgur - 200g
Kupując mleko kokosowe zwróćcie uwagę na skład - im więcej ekstraktu z kokosa tym lepiej. Wcześniej zdarzyło mi się kupić mleko kokosowe, które miało tylko 83% ekstraktu. Było dość rzadkie i zwarzyło się na patelni. Teraz miałam mleko z 90% ekstraktu i było świetne - gęste kremowe i zrobił się z niego idealny sos.
Na patelni podgrzewamy olej i przesmażamy na nim
pastę curry. Po minucie dodajemy mleko kokosowe i mieszamy, aż pasta
całkowicie się rozpuści.
Dodajemy: pieczarki pokrojone w ćwiartki, cukinię pokrojoną w kostkę
(najlepiej nieobraną - danie będzie bardziej kolorowe), cebulę w
piórkach, paprykę w plasterkach i różyczki kalafiora. Dusimy 5 minut po
czym dodajemy filet pokrojony na mniejsze kawałki. Dusimy po przykryciem
jeszcze 15 minut co jakiś czas mieszając.
Ewentualnie doprawiamy do smaku, ale pasta curry jest tak bogata, że nie nie jest to konieczne.
Podawałam curry z kaszą bulgur, ale można również z kuskusem, jaglaną czy ryżem.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –524
Białka (g) – 29,4
Tłuszcze (g) – 21,52
Węglowodany (g) – 50,25
Błonnik (g) –8,2
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz