Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Rybne curry z pieczarkami i warzywami


Rozgrzewające, słodko - pikantne danie rybne w orientalnym stylu. Bardzo proste, również dla osób rozpoczynających swoje kuchenne przygody.

Składniki na 4 porcje:
  • Ryba - filet - 400g (u mnie zębacz, ale może być dowolna)
  • Mleko kokosowe* - puszka 400
  • Czerwona pasta curry - 25g
  • Papryka czerwona - 1 szt
  • Kalafior różyczki - 2 garści
  • Cukinia - 1/2 szt
  • Cebula czerwona - 1 szt
  • Pieczarki - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka 
  • Kasz bulgur - 200g 
Kupując mleko kokosowe zwróćcie uwagę na skład - im więcej ekstraktu z kokosa tym lepiej. Wcześniej zdarzyło mi się kupić mleko kokosowe, które miało tylko 83% ekstraktu. Było dość rzadkie i zwarzyło się na patelni. Teraz miałam mleko z 90% ekstraktu i było świetne - gęste kremowe i zrobił się z niego idealny sos.

Na patelni podgrzewamy olej i przesmażamy na nim pastę curry. Po minucie dodajemy mleko kokosowe i mieszamy, aż pasta całkowicie się rozpuści.

Dodajemy: pieczarki pokrojone w ćwiartki, cukinię pokrojoną w kostkę (najlepiej nieobraną - danie będzie bardziej kolorowe), cebulę w piórkach, paprykę w plasterkach i różyczki kalafiora. Dusimy 5 minut po czym dodajemy filet pokrojony na mniejsze kawałki. Dusimy po przykryciem jeszcze 15 minut co jakiś czas mieszając.

Ewentualnie doprawiamy do smaku, ale pasta curry jest tak bogata, że nie nie jest to konieczne.




Podawałam curry z kaszą bulgur, ale można również z kuskusem, jaglaną czy ryżem.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) –524
Białka (g) – 29,4
Tłuszcze (g) – 21,52
Węglowodany (g) – 50,25

Błonnik (g) –8,2

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty