Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Kokosowo - orzechowy deser z ricottą i bezikami

Słone orzechy arachidowe, pachnący kokos i słodkie bezy. Pyszny i nietypowy deser na jogurcie i serku ricotta.

 Składniki (na 4 porcje):
  • Jogurt grecki - 400g
  • Ser Ricotta - 250g
  • Cukier - 3 łyzki
  • Kokos - 4 łyżki
  • Masło orzechowe 100% - 3 łyżki

    Mini bezy:
  • Białko jaja - 1szt
  • Cukier - 50g
  • Mąka ziemniaczana - mała łyżeczka

    Dekoracje:
  • Czekolada - 50g

Jogurt mieszamy z Ricottą i dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy 2 łyżki cukru i kokos, do drugiej łyżkę cukru i masło orzechowe. Obie masy mieszamy o odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Kiedy masy zgęstnieją nakładamy je do miseczek (ja użyłam łupin kokosowych). Masy ładnie odróżniają się kolorem.


Mini bezy:

Białko ubijamy rozpoczynając od małych obrotów i zwiększając do najwyższych. Dodajemy partiami cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezy układamy łyżeczką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dekoracje:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do małych foremek (na praliny). Schładzamy w lodówce. Jeśli nie macie foremek, to możecie udekorować deser czekoladą startą na tarce lub nożem.

Podajemy mocno schłodzone. Mini bezy i czekoladowe dekoracje układamy przed samym podaniem!



  

Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 502
Białka (g) – 13,2
Tłuszcze (g) – 33,5
Węglowodany (g) – 37,2
W tym cukry (g) – 29
Błonnik (g) – 2,23

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty