Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kokosowo - orzechowy deser z ricottą i bezikami

Słone orzechy arachidowe, pachnący kokos i słodkie bezy. Pyszny i nietypowy deser na jogurcie i serku ricotta.

 Składniki (na 4 porcje):
  • Jogurt grecki - 400g
  • Ser Ricotta - 250g
  • Cukier - 3 łyzki
  • Kokos - 4 łyżki
  • Masło orzechowe 100% - 3 łyżki

    Mini bezy:
  • Białko jaja - 1szt
  • Cukier - 50g
  • Mąka ziemniaczana - mała łyżeczka

    Dekoracje:
  • Czekolada - 50g

Jogurt mieszamy z Ricottą i dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy 2 łyżki cukru i kokos, do drugiej łyżkę cukru i masło orzechowe. Obie masy mieszamy o odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Kiedy masy zgęstnieją nakładamy je do miseczek (ja użyłam łupin kokosowych). Masy ładnie odróżniają się kolorem.


Mini bezy:

Białko ubijamy rozpoczynając od małych obrotów i zwiększając do najwyższych. Dodajemy partiami cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezy układamy łyżeczką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dekoracje:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do małych foremek (na praliny). Schładzamy w lodówce. Jeśli nie macie foremek, to możecie udekorować deser czekoladą startą na tarce lub nożem.

Podajemy mocno schłodzone. Mini bezy i czekoladowe dekoracje układamy przed samym podaniem!



  

Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 502
Białka (g) – 13,2
Tłuszcze (g) – 33,5
Węglowodany (g) – 37,2
W tym cukry (g) – 29
Błonnik (g) – 2,23

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty