Miso to tradycyjna japońska pasta ze sfermentowanej soi na bazie której
robi się zupę miso-shiru.
Można kupić ją w sklepach z orientalną żywnością a także większych marketach. Warto spróbować - jest na prawdę pyszna. Ja użyłam jej do doprawienia grzybowego
bulionu i sprawdziła się świetnie.
Składniki na 2 porcje:
-
Grzyby leśne suszone - 1 garść
-
Grzyby mun - 2 szt
-
Marchew - 1 szt
-
Czosnek - 2 ząbki
-
Por - 1/4 szt
-
Jarmuż - 1 duża garść
-
Kłącze imbiru - 3cm
-
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, pieprz
mielony
-
Pasta miso - 1-2 łyżki
-
Jajka - 2
-
Makaron ryżowy - 100g
-
Tłustsze mięso wieprzowe - 100g - może być boczek lub tak jak u mnie żeberka z
wczorajszego obiadu
-
Przyprawy do mięsa: pieprz, kolendra, kmin rzymski, papryka, sos sojowy
-
Sezam do dekoracji
Gotujemy na małym ogniu bulion na bardzie grzybów
leśnych z dodatkami: przyprawami, pokrojoną w plastry marchewką,
zgniecionymi ząbkami czosnku, obranym i zgniecionym imbirem, pokrojonym
jarmużem i porem w plasterkach. Bulionu nie solimy, ponieważ pasta miso,
którą będziemy później dodawać, jest bardzo słona.
Grzyby mun zalewamy na 10 minut wrzątkiem, kroimy w paski i dorzucamy do bulionu.
W międzyczasie kroimy mięso na plastry, przyprawiamy i obsmażamy z obu
stron. Ja używałam żeberek z poprzedniego dnia, więc tylko je
podgrzałam.
Jajka gotujemy na twardo, albo półmiękko.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem, aż będzie miękki.
Bulion odstawiamy z ognia i wtedy dodajemy do
niego pastę miso. Nie powinna się gotować, ponieważ traci wtedy swoje
prozdrowotne właściwości. Pastę dodajemy do smaku - 1 lub 2 łyżki, można
oczywiście więcej. Na końcu zupę doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą
lub sosem sojowym.
Zupę podajemy z przekrojonym jajkiem, plasterkami mięsa i posypaną sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz