Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Zupa Miso w polskim wydaniu

Miso to tradycyjna japońska pasta ze sfermentowanej soi na bazie której robi się zupę miso-shiru.
Można kupić ją w sklepach z orientalną żywnością a także większych marketach. Warto spróbować - jest na prawdę pyszna. Ja użyłam jej do doprawienia grzybowego bulionu i sprawdziła się świetnie.

Składniki na 2 porcje:
  • Grzyby leśne suszone - 1 garść
  • Grzyby mun - 2 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Por - 1/4 szt
  • Jarmuż - 1 duża garść
  • Kłącze imbiru - 3cm
  • Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, pieprz mielony
  • Pasta miso - 1-2 łyżki
  • Jajka - 2
  • Makaron ryżowy - 100g
  • Tłustsze mięso wieprzowe - 100g - może być boczek lub tak jak u mnie żeberka z wczorajszego obiadu
  • Przyprawy do mięsa: pieprz, kolendra, kmin rzymski, papryka, sos sojowy
  • Sezam do dekoracji


Gotujemy na małym ogniu bulion na bardzie grzybów leśnych z dodatkami: przyprawami, pokrojoną w plastry marchewką, zgniecionymi ząbkami czosnku, obranym i zgniecionym imbirem, pokrojonym jarmużem i porem w plasterkach. Bulionu nie solimy, ponieważ pasta miso, którą będziemy później dodawać, jest bardzo słona.

Grzyby mun zalewamy na 10 minut wrzątkiem, kroimy w paski i dorzucamy do bulionu.

W międzyczasie kroimy mięso na plastry, przyprawiamy i obsmażamy z obu stron. Ja używałam żeberek z poprzedniego dnia, więc tylko je podgrzałam.

Jajka gotujemy na twardo, albo półmiękko.

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem, aż będzie miękki.


Bulion odstawiamy z ognia i wtedy dodajemy do niego pastę miso. Nie powinna się gotować, ponieważ traci wtedy swoje prozdrowotne właściwości. Pastę dodajemy do smaku - 1 lub 2 łyżki, można oczywiście więcej. Na końcu zupę doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą lub sosem sojowym.

Zupę podajemy z przekrojonym jajkiem, plasterkami mięsa i posypaną sezamem.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty