Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa Miso w polskim wydaniu

Miso to tradycyjna japońska pasta ze sfermentowanej soi na bazie której robi się zupę miso-shiru.
Można kupić ją w sklepach z orientalną żywnością a także większych marketach. Warto spróbować - jest na prawdę pyszna. Ja użyłam jej do doprawienia grzybowego bulionu i sprawdziła się świetnie.

Składniki na 2 porcje:
  • Grzyby leśne suszone - 1 garść
  • Grzyby mun - 2 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Por - 1/4 szt
  • Jarmuż - 1 duża garść
  • Kłącze imbiru - 3cm
  • Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, pieprz mielony
  • Pasta miso - 1-2 łyżki
  • Jajka - 2
  • Makaron ryżowy - 100g
  • Tłustsze mięso wieprzowe - 100g - może być boczek lub tak jak u mnie żeberka z wczorajszego obiadu
  • Przyprawy do mięsa: pieprz, kolendra, kmin rzymski, papryka, sos sojowy
  • Sezam do dekoracji


Gotujemy na małym ogniu bulion na bardzie grzybów leśnych z dodatkami: przyprawami, pokrojoną w plastry marchewką, zgniecionymi ząbkami czosnku, obranym i zgniecionym imbirem, pokrojonym jarmużem i porem w plasterkach. Bulionu nie solimy, ponieważ pasta miso, którą będziemy później dodawać, jest bardzo słona.

Grzyby mun zalewamy na 10 minut wrzątkiem, kroimy w paski i dorzucamy do bulionu.

W międzyczasie kroimy mięso na plastry, przyprawiamy i obsmażamy z obu stron. Ja używałam żeberek z poprzedniego dnia, więc tylko je podgrzałam.

Jajka gotujemy na twardo, albo półmiękko.

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem, aż będzie miękki.


Bulion odstawiamy z ognia i wtedy dodajemy do niego pastę miso. Nie powinna się gotować, ponieważ traci wtedy swoje prozdrowotne właściwości. Pastę dodajemy do smaku - 1 lub 2 łyżki, można oczywiście więcej. Na końcu zupę doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą lub sosem sojowym.

Zupę podajemy z przekrojonym jajkiem, plasterkami mięsa i posypaną sezamem.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty