Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa Miso w polskim wydaniu

Miso to tradycyjna japońska pasta ze sfermentowanej soi na bazie której robi się zupę miso-shiru.
Można kupić ją w sklepach z orientalną żywnością a także większych marketach. Warto spróbować - jest na prawdę pyszna. Ja użyłam jej do doprawienia grzybowego bulionu i sprawdziła się świetnie.

Składniki na 2 porcje:
  • Grzyby leśne suszone - 1 garść
  • Grzyby mun - 2 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Por - 1/4 szt
  • Jarmuż - 1 duża garść
  • Kłącze imbiru - 3cm
  • Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, pieprz mielony
  • Pasta miso - 1-2 łyżki
  • Jajka - 2
  • Makaron ryżowy - 100g
  • Tłustsze mięso wieprzowe - 100g - może być boczek lub tak jak u mnie żeberka z wczorajszego obiadu
  • Przyprawy do mięsa: pieprz, kolendra, kmin rzymski, papryka, sos sojowy
  • Sezam do dekoracji


Gotujemy na małym ogniu bulion na bardzie grzybów leśnych z dodatkami: przyprawami, pokrojoną w plastry marchewką, zgniecionymi ząbkami czosnku, obranym i zgniecionym imbirem, pokrojonym jarmużem i porem w plasterkach. Bulionu nie solimy, ponieważ pasta miso, którą będziemy później dodawać, jest bardzo słona.

Grzyby mun zalewamy na 10 minut wrzątkiem, kroimy w paski i dorzucamy do bulionu.

W międzyczasie kroimy mięso na plastry, przyprawiamy i obsmażamy z obu stron. Ja używałam żeberek z poprzedniego dnia, więc tylko je podgrzałam.

Jajka gotujemy na twardo, albo półmiękko.

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem, aż będzie miękki.


Bulion odstawiamy z ognia i wtedy dodajemy do niego pastę miso. Nie powinna się gotować, ponieważ traci wtedy swoje prozdrowotne właściwości. Pastę dodajemy do smaku - 1 lub 2 łyżki, można oczywiście więcej. Na końcu zupę doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą lub sosem sojowym.

Zupę podajemy z przekrojonym jajkiem, plasterkami mięsa i posypaną sezamem.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty