Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Parówki z pieczarkami w cieście drożdżowym


Świetna na imprezę albo jako drugie śniadanie. Można jeść na ciepło i zimno. Nadzienie można oczywiście dostosować do własnych upodobań.

Składniki (na 10 bułeczek)
 
        Ciasto:

  • Mleko - 0,5 szklanki
  • Drożdże - 25g
  • Mąka krupczatka - 280g (+do obsypywania)
  • Jajko - 1szt
  • Olej - 1 łyżka, 
  • Sól -szczypta
  • Cukier - 1 łyżka

    Sos:
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Przyprawy - papryka ostra, zioła prowansalskie

    Nadzienie:
  • Parówki - 5 szt (u mnie winerki)
  • Ser żółty - 10 małych plastrów (ok 75g)
  • Pieczarki - 2 duże
  • Cebula - 1szt
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Pieprz

    Na bułeczki:
  • Jajko - 1szt
  • Mak


W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże. Odstawiamy na 5 minut, aż zrobi się piana. Mieszamy mleko z mąką, jajkiem, solą i olejem. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie robimy sos i nadzienie.

Składniki na sos mieszamy - i gotowe.

Pieczarki, cebulę i oliwki kroimy i przesmażamy na oleju. Pieprzymy do smaku. Smażymy bez przykrycia, aby pozbyć się wody z pieczarek. Nadzienie musi być ostudzone kiedy będziemy nadziewać bułeczki.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Z każdej połówki formujemy wałek i dzielimy go na 5 części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i wałkujemy ją, podsypując mąką.

Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem (nie dużo, około łyżeczki), nakładamy plaster sera, przesmażone nadzienie i pół parówki. Zawijamy ciasto, ab nic nie wypadało ze środka.



Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.
 
  






Orientacyjne wartości odżywcze 1 bułeczki:
Wartość energetyczna (kcal) –243
Białka (g) – 10
Tłuszcze (g) – 11,26
Węglowodany (g) – 25.46
Błonnik (g) – 0,54
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu







Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty