Świetna na imprezę albo jako drugie śniadanie. Można jeść na ciepło i
zimno. Nadzienie można oczywiście dostosować do własnych upodobań.
Składniki (na 10 bułeczek)
Ciasto:
-
Mleko - 0,5 szklanki
-
Drożdże - 25g
-
Mąka krupczatka - 280g (+do obsypywania)
-
Jajko - 1szt
-
Olej - 1 łyżka,
- Sól -szczypta
-
Cukier - 1 łyżka
Sos:
-
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
-
Musztarda - 1 łyżka
-
Przyprawy - papryka ostra, zioła prowansalskie
Nadzienie:
-
Parówki - 5 szt (u mnie winerki)
-
Ser żółty - 10 małych plastrów (ok 75g)
-
Pieczarki - 2 duże
-
Cebula - 1szt
-
Oliwki - 3 łyżki
-
Sos sojowy - 1 łyżka
-
Pieprz
Na bułeczki:
-
Jajko - 1szt
-
Mak
W ciepłym mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże.
Odstawiamy na 5 minut, aż zrobi się piana. Mieszamy mleko z mąką,
jajkiem, solą i olejem. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą
ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie robimy sos i nadzienie.
Składniki na sos mieszamy - i gotowe.
Pieczarki, cebulę i oliwki kroimy i przesmażamy na oleju. Pieprzymy do
smaku. Smażymy bez przykrycia, aby pozbyć się wody z pieczarek.
Nadzienie musi być ostudzone kiedy będziemy nadziewać bułeczki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Z każdej
połówki formujemy wałek i dzielimy go na 5 części. Z każdego kawałka
ciasta formujemy kulkę i wałkujemy ją, podsypując mąką.
Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem (nie dużo, około łyżeczki),
nakładamy plaster sera, przesmażone nadzienie i pół parówki. Zawijamy
ciasto, ab nic nie wypadało ze środka.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w
180 stopniach 20 minut.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 bułeczki:
Wartość energetyczna (kcal) –243
Białka (g) – 10
Tłuszcze (g) – 11,26
Węglowodany (g) – 25.46
Błonnik (g) – 0,54
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam z aplikacji Fitatu
Komentarze
Prześlij komentarz