Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Szakszuka z soczewicą


Konkretne śniadanie lub obiad - rozgrzewające, sycące, pachnące orientalnymi przyprawami.

 Składniki (na 4 porcje):
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 300g
  • Papryka - 1 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Soczewica czerwona - 80g
  • Jajko - 4szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy - pieprz, pieprz ziołowy, kolendra,
  • kmin rzymski, curry
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka


Na oleju przesmażamy pokrojone pomidory, cebulę i paprykę. Po kilku minutach dodajemy soczewicę, przyprawy, sos sojowy i dolewamy około 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i ewentualnie dodając wody.

Soczewica szybko się gotuje - po 15 minutach powinna być już miękka. Jeśli używacie soczewicy z puszki możecie czas gotowania skrócić nawet do 5 minut. Teraz dodajemy koncentrat. Danie powinno być gęste, więc jeśli wody jest za dużo to nie przykrywamy pokrywką i odparowujemy.

Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję robimy 4 wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy na ogniu kilka minut, aż białka się zetną.

Można jeść samo lub podawać z pieczywem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 180
Białka (g) – 12,9
Tłuszcze (g) – 6,95
Węglowodany (g) – 14,95
Błonnik (g) –3,72

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty