Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Szakszuka z soczewicą


Konkretne śniadanie lub obiad - rozgrzewające, sycące, pachnące orientalnymi przyprawami.

 Składniki (na 4 porcje):
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 300g
  • Papryka - 1 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Soczewica czerwona - 80g
  • Jajko - 4szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy - pieprz, pieprz ziołowy, kolendra,
  • kmin rzymski, curry
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka


Na oleju przesmażamy pokrojone pomidory, cebulę i paprykę. Po kilku minutach dodajemy soczewicę, przyprawy, sos sojowy i dolewamy około 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i ewentualnie dodając wody.

Soczewica szybko się gotuje - po 15 minutach powinna być już miękka. Jeśli używacie soczewicy z puszki możecie czas gotowania skrócić nawet do 5 minut. Teraz dodajemy koncentrat. Danie powinno być gęste, więc jeśli wody jest za dużo to nie przykrywamy pokrywką i odparowujemy.

Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję robimy 4 wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy na ogniu kilka minut, aż białka się zetną.

Można jeść samo lub podawać z pieczywem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 180
Białka (g) – 12,9
Tłuszcze (g) – 6,95
Węglowodany (g) – 14,95
Błonnik (g) –3,72

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty