Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Szakszuka z soczewicą


Konkretne śniadanie lub obiad - rozgrzewające, sycące, pachnące orientalnymi przyprawami.

 Składniki (na 4 porcje):
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 300g
  • Papryka - 1 szt
  • Cebula - 1 szt
  • Soczewica czerwona - 80g
  • Jajko - 4szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy - pieprz, pieprz ziołowy, kolendra,
  • kmin rzymski, curry
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka


Na oleju przesmażamy pokrojone pomidory, cebulę i paprykę. Po kilku minutach dodajemy soczewicę, przyprawy, sos sojowy i dolewamy około 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i ewentualnie dodając wody.

Soczewica szybko się gotuje - po 15 minutach powinna być już miękka. Jeśli używacie soczewicy z puszki możecie czas gotowania skrócić nawet do 5 minut. Teraz dodajemy koncentrat. Danie powinno być gęste, więc jeśli wody jest za dużo to nie przykrywamy pokrywką i odparowujemy.

Kiedy uzyskamy odpowiednią konsystencję robimy 4 wgłębienia i wbijamy do nich jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy na ogniu kilka minut, aż białka się zetną.

Można jeść samo lub podawać z pieczywem.




Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 180
Białka (g) – 12,9
Tłuszcze (g) – 6,95
Węglowodany (g) – 14,95
Błonnik (g) –3,72

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty