Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Cytrusowe żeberka


Aromatyczne, słodko ostre z cytrusową nutą

Składniki:
  • Żeberka - 1kg
  • Cebula czerwona - 1 duża
  • Czosnek - 1
  • Marynata:
  • Miód - 2 łyżki
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Sok z połówki cytryny
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki przeciśnięte
  • Przyprawy - po 1 łyżeczce:
  • pieprz mielony, papryka słodka, kardamon,
  • chilli mielone, gałka muszkatołowa,
  • ziele angielskie - 5 kulek  

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy. Zalewamy mięso i zostawiamy na kilka godzin - najlepiej na całą noc.

Mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego, razem z całą marynatą. Na około układamy pokrojoną cebulę a na górę czosnek pokrojony na pół (można dać 1 lub obie połówki).



Mięso pieczemy w 180 stopniach - 60 minut w zamkniętym naczyniu i 30 minut w otwartym (termoobieg + grill).

  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty