Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Cytrusowe żeberka


Aromatyczne, słodko ostre z cytrusową nutą

Składniki:
  • Żeberka - 1kg
  • Cebula czerwona - 1 duża
  • Czosnek - 1
  • Marynata:
  • Miód - 2 łyżki
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Sok z połówki cytryny
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki przeciśnięte
  • Przyprawy - po 1 łyżeczce:
  • pieprz mielony, papryka słodka, kardamon,
  • chilli mielone, gałka muszkatołowa,
  • ziele angielskie - 5 kulek  

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy. Zalewamy mięso i zostawiamy na kilka godzin - najlepiej na całą noc.

Mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego, razem z całą marynatą. Na około układamy pokrojoną cebulę a na górę czosnek pokrojony na pół (można dać 1 lub obie połówki).



Mięso pieczemy w 180 stopniach - 60 minut w zamkniętym naczyniu i 30 minut w otwartym (termoobieg + grill).

  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty