Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Cytrusowe żeberka


Aromatyczne, słodko ostre z cytrusową nutą

Składniki:
  • Żeberka - 1kg
  • Cebula czerwona - 1 duża
  • Czosnek - 1
  • Marynata:
  • Miód - 2 łyżki
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Sok z połówki cytryny
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Czosnek - 2 ząbki przeciśnięte
  • Przyprawy - po 1 łyżeczce:
  • pieprz mielony, papryka słodka, kardamon,
  • chilli mielone, gałka muszkatołowa,
  • ziele angielskie - 5 kulek  

Wszystkie składniki na marynatę mieszamy. Zalewamy mięso i zostawiamy na kilka godzin - najlepiej na całą noc.

Mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego, razem z całą marynatą. Na około układamy pokrojoną cebulę a na górę czosnek pokrojony na pół (można dać 1 lub obie połówki).



Mięso pieczemy w 180 stopniach - 60 minut w zamkniętym naczyniu i 30 minut w otwartym (termoobieg + grill).

  

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty