Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Tajska kapuścianka

Lekkie danie z młodej kapusty,w azjatyckim stylu. Pyszna, dobrze doprawiona zupa. Jest dość kwaskowa i świetnie sprawdza się w cieplejsze dni.

Składniki: dla 5-6 osób:

  • Bulion dowolny - 1l
  • Kapusta młoda - 1 nieduża główka
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Ryż - 150g
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Imbir - 3cm
  • Mleko kokosowe - 250g
  • Liście kafir - 5 szt
  • Trawa cytrynowa mielona - 1 łyżka
  • Sos sriracha - 2 łyżki płaskie
  • Sok z cytryny - 4 łyżki
  • Pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy. Marchew i selera kroimy w plasterki, cebulę w wiórka, pomidory w kostkę.

Do bulionu wrzucamy ryż, a po 5 minutach warzywa i imbir (w całości lub ponacinany). Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy mleko kokosowe, kafir, trawę cytrynową, sok z cytryny i ostry sos. Doprawiamy do smaku. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty