Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Surówka z rzepą na słodko

Lekka surówka z rzepą, marchewką i słodkimi suszonymi owocami. Podana od razu po przyrządzeniu jest delikatniejsza, po przegryzieniu bardziej ostra. 

Składniki:

  • Rzepa - 2-3 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Rodzynki - 1 łyżka
  • Suszona żurawina - 1 łyżka
  • Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku  

Rzepy i marchewkę obieramy i trzemy na wiórki. Dodajemy rodzynki i żurawinę. Składniki na sos mieszamy i dodajemy do sałatki. Pieprzymy do smaku.

Sałatkę odstawiamy do lodówki na pół godziny. Świetnie pasuje do ryby i mięs. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty