Polecane
Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut. Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Sorgo burger
Wege burger z sorgo, grzybów suszonych i jarmużu to pyszny zamiennik mięsnego hamburgera. 100g sorgo zawiera aż 6,7g błonnika i 11g białka, a do tego mnóstwo witamin i minerałów.
Składniki na 4 szt:
- Na 4 kotlety
- Sorgo - 100g
- Grzyby suszone (u mnie brzezaki) - 1 duża garść
- Jarmuż - 10 dużych liści
- Jajko - 1szt
- Bułka tarta - 3 łyżki
- Przyprawy:
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona mielona,
- curry - 1 łyżeczka
- Olej do smażenia
- Dodatkowo:
- Bułki - 4szt
- Ulubione dodatki, u mnie:
- rukola i roszponka, pomidory, cebula
- jalapeno marynowane, keczup i sos majonezowy
Sorgo płuczemy i zalewamy wodą, ostawiamy na kilka
godzin, a najlepiej na całą noc. Przed gotowaniem wodę wymieniamy na
świeżą. Gotujemy do miękkości (u mnie ok 40 minut). Studzimy. Miksujemy
blenderem na w miarę gładką masę.
Grzyby suszone gotujemy 30 minut (wywar można zostawić na zupę). Kroimy w drobną kostkę.
Jarmuż myjemy, odcinamy łodygi i kroimy w drobną kostkę.
Do masy z sorgo dodajemy grzyby, jarmuż, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Mieszamy dokładnie, do połączenia składników. Dzielimy na 4 i z każdego
kawałka formujemy kotlet.
Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Kotlety są pyszne, jarmuż w środku pozostał jędrny i pięknie zielony.
Bułki dzielimy na pół, smarujemy sosami. Układamy kotlety i ulubione dodatki.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz