Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sorgo burger


Wege burger z sorgo, grzybów suszonych i jarmużu to pyszny zamiennik mięsnego hamburgera. 100g sorgo zawiera aż 6,7g błonnika i 11g białka, a do tego mnóstwo witamin i minerałów. 

Składniki na 4 szt:

  • Na 4 kotlety
  • Sorgo - 100g
  • Grzyby suszone (u mnie brzezaki) - 1 duża garść
  • Jarmuż - 10 dużych liści
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i wędzona mielona,
  • curry - 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • Bułki - 4szt
  • Ulubione dodatki, u mnie:
  • rukola i roszponka, pomidory, cebula
  • jalapeno marynowane, keczup i sos majonezowy

Sorgo płuczemy i zalewamy wodą, ostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed gotowaniem wodę wymieniamy na świeżą. Gotujemy do miękkości (u mnie ok 40 minut). Studzimy. Miksujemy blenderem na w miarę gładką masę.

Grzyby suszone gotujemy 30 minut (wywar można zostawić na zupę). Kroimy w drobną kostkę.

Jarmuż myjemy, odcinamy łodygi i kroimy w drobną kostkę.

Do masy z sorgo dodajemy grzyby, jarmuż, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy dokładnie, do połączenia składników. Dzielimy na 4 i z każdego kawałka formujemy kotlet.

 

Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Odkładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Kotlety są pyszne, jarmuż w środku pozostał jędrny i pięknie zielony.


 Bułki dzielimy na pół, smarujemy sosami. Układamy kotlety i ulubione dodatki. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty