Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Pizza z kalafiora i twarogu - fit pizza

 

Placek z kalafiora i białego sera to mniej kaloryczna wersja pszennej pizzy. Ciasto jest zdrowe i bardzo dobre! 

Składniki na 1 pizzę dla 2 osób:

  • Spód pizzy:
  • Kalafior - 300g
  • Twaróg - 200g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Dodatki - według uznania, u mnie:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Boczek, ser żółty, szparagi, cebula, jalapeno
  • suszone pomidory, pomidory świeże, oliwki,

Surowego kalafiora razem z twarogiem miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jajko, mąkę, proszek, sól i zioła. Mieszamy.

Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość ok 1cm.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, do zarumienienia.


Teraz pizzę obracamy (najlepiej za pomocą dużego talerza). Dopiekamy jeszcze 5 minut.


Na upieczony placek wykładamy dodatki i pieczemy jeszcze 10 minut. Lepiej, aby dodatki nie były bardzo mokre, aby ciasto od nich nie namokło.

Pizza jest miększa niż zwykła, ale spokojnie można ją pokroić na kawałki. Polecam, bo smakuje naprawdę świetnie! 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty