Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Odchudzona Panna Cotta

 

Tradycyjna Panna Cotta jest bardzo słodka. Ten pyszny włoski deser odchudziłam zmniejszając ilość cukru i zamieniając kremówkę na śmietaną 18%. Wyszedł pyszny, lekki, słodko-kwaskowy - idealny na lato. 

 Składniki na 4 porcje:

  • Śmietana 18% - 400ml
  • Mleko - 150ml
  • Cukier z prawdziwą wanilią - 50g
  • Cukier - 50g (lub 6-7 tabletek słodziku, najlepiej acesulfamu k)
  • Żelatyna - 3 łyżeczki
  • Sos:
  • Truskawki - 200g
  • Cukier - 1 łyżka (lub 1 tabletka słodziku)
  • Do dekoracji:
  • Świeże truskawki i listki mięty

Do zimnego mleka dodajemy żelatynę. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Nie gotujemy.

W tym czasie podgrzewamy, również na małym ogniu śmietanę z cukrem z wanilią i słodzikiem. Nie doprowadzamy do wrzenia! Mleko z żelatyną dodajemy do śmietany, dokładnie mieszamy.

Masę przelewamy przez sitko do miseczek lub literatek. Po schłodzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin, może być na całą noc.

Sos:
Truskawki z cukrem lub słodzikiem podgrzewamy na małym ogniu, aż puszczą sok. Miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli sos jest bardzo lejący gotujemy, aż odparuje do odpowiedniej dla nas konsystencji. Chłodzimy.

Aby wyjąć deser z miseczek najlepiej krawędzie objechać nożem, miski włożyć na chwilę do ciepłej wody (oczywiście tak, aby woda nie wlała się do środka) i podważyć nożem.

Na talerza nakładamy sos. Na nim kładziemy deser. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą.

Ze względu na to, iż deser jest przygotowany w wysokiej temperaturze, najlepszym zamiennikiem cukru będzie acesulfam k.
  


 

Komentarze

  1. Panna cotta to prawdziwie przepyszny deser! Uwielbiamy z filiżanką małej czarnej ❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty