Polecane
Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut. Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Etykiety
Naleśniki z twarogiem na słono
Żytnio-pszenne naleśniki z nadzieniem z twarogu, ziemniaków, szynki i warzyw.
Składniki:
- Naleśniki (na 12szt):
- Mąka żytnia - 200g
- Mąka pszenna - 40g
- Mleko - 300ml
- Woda - 300ml
- Jajko - 2szt
- Sól - szczypta
- Olej - do smażenia
- Farsz:
- Ziemniaki - 4 małe
- Twaróg - 250g
- Cebula - 2 małe
- Szynka -150g
- Smalec ze skwarkami - 1 łyżka
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Przyprawa do ziemniaków - 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy,
odstawiamy na 10 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej
śmietany. W razie potrzeby można dodać więcej wody lub mleka. Smażymy na
oleju cienkie naleśniki.
Farsz:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę razem z twarogiem. Na
patelni podgrzewamy smalec ze skwarkami, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i szynkę. Smażymy, aż cebula będzie miękka, a szynka ładnie
przyrumieniona. Mieszamy z ziemniakami i twarogiem. Dodajemy posiekany
szczypiorek, przyprawę do ziemniaków i pieprz do smaku (będzie potrzebne
sporo).
Naleśniki nadziewamy ciepłym farszem. Podajemy od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz