Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Składniki: Mąka pszenna - 250g Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml Jajka - 2szt Masło - 100g Sól - szczypta Drożdże suche - 7g Cukier waniliowy - 1 łyżeczka Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie) Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru. Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi prefer

Deser z chia a`la szarlotka


 Deser ze zdrowych ziarenek chia, z jabłkami, rodzynkami i cynamonem. 

Składniki na 2 porcje:

  • Chia - 4 łyżki
  • Mleko - 250ml
  • Rodzynki - 2 łyżki
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Jabłka prażone (najlepiej niskocukrowe) - 400g
  • Jabłko do dekoracji  

 Mleko podgrzewamy z cynamonem (nie gotujemy). Nie jest to konieczne, można zalać nasiona chia zimnym mlekiem, ale będziemy dłużej czekać. DO ciepłego mleka dodajemy nasionka i rodzynki. Mieszamy kilka razy. Po schłodzeniu wkładamy do lodówki na około godzinę - nasionka powinny już dobrze nasiąknąć.

Do salaterek wykładamy na zmianę prażone jabłka i masę chia. Posypujemy cynamonem i dekorujemy świeżym jabłkiem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty