Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Zapiekanka z kaszanką i ziemniakami z grilla


Ziemniaki, kaszanka, boczek i kapusta kiszona - czyli wszystko co najlepsze w jednej zapiekance. Takim daniem z grilla z pewnością zaskoczycie swoich gości! 

 Składniki:

  • Ziemniaki - 1kg już obranych
  • Cebula - 4szt
  • Boczek wędzony - 150g
  • Kapusta kiszona - 400g
  • Kaszanka - 600g
  • Olej
  • Przyprawa do ziemniaków, majeranek, pieprz

Moje zapiekanki robiłam na grillu w foremkach aluminiowych. Danie można wykonać także w kociołku do pieczonych, ale będzie trzeba bardzo dobrze go natłuścić. W razie niepogody zapiekankę można oczywiście upiec w piekarniku w formie żaroodpornej. 

 

 
Ziemniaki podgotowujemy (od momentu wrzenia wody wystarczy 10 minut). Kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę.

Foremki lekko natłuszczamy olejem. Do każdej dajemy odrobinę boczku, po 1/4 ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i dużą ilością majeranku.

 

Na ziemniaki wykładamy pozostały boczek i cebulę. 


Następnie poszatkowaną kapustę kiszoną (nie odciskajcie jej za bardzo!) i pokrojone kaszanki. Pieprzymy.


Foremki przykrywamy szczelnie folią i grillujemy. Do tego dania potrzebna jest wysoka temperatura, więc trzeba robić je na dużym żarze. Grillujemy co najmniej 1 godzinę - wtedy najlepiej zajrzeć do środka i ewentualnie przedłużyć. 


  Zapiekanka wyszła rewelacyjna! Świetnie smakuje z dodatkiem musztardy.


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty