Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka z pomelo i orzechami włoskimi

 

 
 
 
Pomelo zawiera dużo witamin i minerałów, do tego jest mało kaloryczne . Warto włączyć je do swojej diety. Sprawdza się nie tylko w sałatce owocowej - jest świetnym dodatkiem do pomidora i ogórka z sosem balsamicznym.
 

Składniki na 2 kolorowe sałatki:

  • Roszponka - 2 garście
  • Ogórek zielony - 1/2 szt
  • Pomidory koktajlowe - 6szt
  • Pomelo - 1/2 szt
  • Orzechy włoskie - 4 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • Oliwa lub dobry olej - 1 łyżka

Pomelo obieramy ze skórek i dzielimy na mniejsze cząstki. Pomidorki dzielimy na połówki lub ćwiartki a ogórki w plasterki. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki.

Na talerzach układamy roszponkę, warzywa, pomelo i orzechy. Polewamy octem balsamicznym i oliwą.
Podajemy od razu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty