Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka z fetą, tuńczykiem i fasolą

 

Pyszna i kolorowa sałatka. Sprawdzi się do pudełka, na lekką kolację i na imprezę.

Składniki (na 3 - 4 porcje):

  • Sałatka lodowa - 3 liście
  • Rukola - duża garść
  • Ogórek zielony - 1/2 dużego
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Fasola czerwona - 1/2 puszki
  • Tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka (150g po odcieku)
  • Ser feta - 100g
  • Oliwki czarne - 10szt
  • Sos:
  • Olej lub oliwa - 2 łyżki
  • Cukier - szczypta, sól - szczypta
  • Papryka słodka, gorczyca mielona,
  • Cebula i czosnek mielone
  • Pieprz i oregano

Wszystkie składniki na sos mieszamy.

Sałatę kroimy w paski, ogórka i oliwki w plasterki, pomidory na połówki. Tuńczyka i fasolę odcedzamy. Fetę kroimy w niedużą kostkę.

Składniki sałatki mieszamy z sosem.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty