Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Potrawka z kurczakiem, salami i fasolą


Szybkie danie jednogarnkowe. Dodatek salami świetnie podkręca smak. 

Składniki (na 4 porcje):

  • Kurczak (mięso z udka bez kości) - 500g
  • Salami - 100g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Papryka - 2szt
  • Papryczka chilli - 2 szt
  • Czerwona fasola - 1/2 puszki
  • Olej - 2 łyżki
  • Przecier pomidorowy - 200ml
  • Kasza jęczmienna - 150g
  • Przyprawy:
  • papryka słodka, ostra i wędzona, sól, pieprz

Danie najlepiej przygotować w garnku z powłoką nieprzywierającą. Jeśli takiego nie macie, pierwszy etap należy wykonać na patelni, a potem przełożyć do zwykłego garnka.

Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku w plasterki. Salami kroimy w plasterki (jeśli są duże to każdy plasterek na 2 lub 4 części).

W garnku na oleju przesmażamy kurczaka, salami, cebulę i czosnek. Salami powinno uwolnić swój aromat.
Kiedy kurczak będzie ładnie zarumieniony dodajemy przecier, pokrojone papryki zwykłe i chilli, przyprawy. Zalewamy 1 litrem wody i przykrywamy. Kiedy woda zawrze dodajemy kaszę jęczmienną i fasolę. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza będzie miękka (około 15-20 minut). Doprawiamy do smaku.

Danie najlepsze jest następnego dnia po ugotowaniu.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty