Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Klopsy w sosie koperkowo-chrzanowym pulpety


 Klopsiki nie są smażone, dzięki czemu są delikatne. Chrzan i koperek to świetne zestawienie smakowe. 

Składniki na 4 porcje:

  • Mięso mielone wieprzowe - 400g
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 5 łyżek
  • Pieprz, sól, słodka papryka
  • Cebula - 1szt
  • Kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • Ziele angielskie - 4szt, Liść laurowy - 3szt
  • Pieprz w ziarnach - 1/2 łyżeczki
  • Chrzan korzeń tarty* - 2 łyżki
  • Koperek - 3 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Papryka słodka i pieprz do smaku
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka

* Po zaprawianiu ogórków zawsze zostaje mi trochę chrzanu. Ścieram go, chowam do plastikowego pudełka i zamrażam. Świetnie sprawdza się w sosach i zupach! 

 

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, pieprzem, papryką słodką i bułką tartą. Z masy robimy nieduże klopsiki. Z 400g mięsa wyszło mi 16 klopsów.

W garnku gotujemy 1 litr wody. Dodajemy do niego pokrojoną w piórka, liście laurowe, pieprz i ziele (i ewentualnie kostkę rosołową). Kiedy woda się zagotuje wkładamy delikatnie klopsy, dorzucamy chrzan, koperek i sos sojowy. Delikatnie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 15 minut. Po tym czasie mieszamy mąki w połowie szklanki wody i wlewamy do klopsów. Gotujemy jeszcze 5 minut i doprawiamy do smaku.

Pulpeciki podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem albo kaszą.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty