Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Dzwonka amura pieczone w rękawie


 Dzięki pieczeniu w rękawie amur pozostaje soczysty. Przyprawy idealnie podkreślają smak ryby. 

Składniki (na 2 porcje):

  • Amur dzwonka - 4-5 szt
  • Marynata:
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sól, pieprz

Czosnek obieramy i ząbki kroimy na plasterki. Mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty.
Dzwonka amura czyścimy i osuszamy ręcznikiem. Zalewamy marynatą (na co najmniej godzinę). Po tym czasie rybę razem z marynatą wkładamy do rękawa do pieczenia. Nie zapomnijcie nakłuć rękaw przed pieczeniem!

Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut.

Podajemy z ryżem i surówką. Marynatą pozostałą po pieczeniu w rękawie warto polać ryż.  


 Szukasz pomysłu na surówkę do amura? Klinknij TU

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty