Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Drożdżowo - serowe paluchy


 Imprezowa przekąska albo dodatek do sałatki - puszyste, mocno serowe paluchy drożdżowe. 

Składniki:

  • Mąka pszenna - 350g + do obsypania stolnicy
  • Masło rozpuszczone - 80g
  • Twarożek kanapkowy (typu Twój Ulubiony) - 100g
  • Ser Grana Padano tarty - 100g
  • Mleko ciepłe - 100ml
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona lub chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Do smarowania i posypania:
  • Jajko - 1szt
  • Czarnuszka
  • Chilli w płatkach

Drożdże i cukier mieszamy w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę, rozpuszczone masło, ser i twarożek, gałkę i paprykę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Po tym czasie robimy paluchy. Urywamy kawałek ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Paluchy mogą być dowolne, moje miały ok 2,5cm grubości i 20-25 cm długości. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim paluchy. Posypujemy czarnuszką i płatkami chilli. Można oczywiście użyć sezamu, babki płesznik czy siemienia lnianego.

Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Najlepiej upiec je rano - popołudniu będą idealne.
Paluchy można podawać do sałatek, dipów lub hummusu.


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty