Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Ciasto bananowo - krówkowe


Uwielbiam takie ciasta! Jest wyjątkowo łatwe, a smakuje fantastycznie. Wilgotne, krówkowo - orzechowe z kawałkami bananów.

Składniki (na tortownicę 26cm):

  • Banany dojrzałe - 5szt
  • Jajka - 5szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Masa krówkowa o smaku orzechowym - 1 puszka 400g
  • Masło - 150g
  • Mąka pszenna - 200g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżka

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy masę krówkową, roztopione masło, przesianą mąkę i proszek. Miksujemy dalej.
Banany kroimy w plasterki. Dodajemy do ciasta i mieszamy delikatnie łyżką.

Pieczemy w 190 stopniach 50 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.


 
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty