Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Chleb mieszany pszenno - żytnio - orkiszowy


 Miękki, pachnący, domowy chleb z chrupiącą skórką. Przepis od sąsiadki, zawsze się udaje! 

Składniki na 2 blachy 12x30cm:

  • Mąka żytnia razowa - 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka orkiszowa - 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 3 szklanki
  • Drożdże świeże - 70g
  • Maślanka - 1/2 litra
  • Woda ciepła - 1 szklanka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 3 łyżki + do nasmarowania blach
  • Otręby do obsypania blach
  • Sezam

Zaczyn:
1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy z cukrem, drożdżami i 4 łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem, aż zaczyn podwoi swoją objętość.

Zaczyn mieszamy z resztą składników. Wkładamy do miksera i końcówką do ciasta mieszamy 2-3 minuty na 1 biegu i 7 minut na drugim biegu.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Blachy smarujemy olejem i obsypujemy otrębami.
Ciasto wkładamy do blaszek i znów pozostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto będzie wystawać nad formę.  



 Posypujemy sezamem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach i 50 minut w 180 stopniach


 Chleb wychodzi pyszny, nie kruszy. 


Chleb wychodzi także z dodatkiem innych mąk - owsianej, gryczanej czy kukurydzianej. Ważne, aby pszenna stanowiła połowę, czyli 3 szklanki.


Domowa Piekarnia



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty