Polecane
Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka. Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Etykiety
Zupa warzywna z cieciorką i kaszą
Zupa jarzynowa zabielana śmietaną to jedna z moich ulubionych pozycji na jesienne dni. Zamiast bardziej tradycyjnych ziemniaków, zdecydowałam się tym razem na kaszę jęczmienną oraz dodatek ciecierzycy z puszki. Zupa jest konkretna i przepyszna!
Składniki:
- Kalafior - 1/4 dużego
- Fasolka szparagowa - 300g
- Marchew -1szt duża
- Seler - 1/4szt
- Pietruszka - 1szt
- Cukinia - 1szt mała
- Seler naciowy - 4 łodygi
- Ciecierzyca konserwowa - 120g
- Kasza jęczmienna - 150g
- Liść laurowy - 4szt
- Ziele angielskie - 6szt
- Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz do smaku
- Śmietana 18% - 1 duża łyżka
- Lubczyk suszony - 1 łyżeczka
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu . Ewentualnie można dodać kostkę rosołową jeśli używacie. Do wody dodajemy najpierw najtwardsze warzywa - marchew, pietruszkę, seler i seler naciowy (pokrojone w plasterki). Gotujemy, aż marchew zacznie mięknąć.
Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę cukinię i przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Na końcu dodajemy cieciorkę konserwową. Całość doprawiamy lubczykiem, pieprzem i solą (ewentualnie sosem sojowym lub magą). Zabielamy śmietaną - najlepiej do śmietany dodać trochę zupy, dobrze wymieszać i dopiero wtedy dodawać do garnka.
Zupę podajemy gorącą.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Właśnie dla takich zup jesień jest najlepsza - większość warzyw ma się świeżych (no, z wyjątkiem ciecierzycy, bo nigdy nawet nie słyszałam, bo ktoś ze znajomych ja uprawiał).
OdpowiedzUsuńTo prawda. To też dobra okazja, żeby "wyczyścić" lodówkę
Usuń