Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z porem i wędzonym kurczakiem

Sałatka z porem i wędzonym kurczakiem

Szybka sałatka z kilku składników. Sprawdzi się świetnie do pracy lub na imprezę.

Składniki:

  • Kurczak wędzony - 200g
  • Por - 1szt
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Ser żółty twardy - 50g
  • Szczypiorek - 1/4 pęczka
  • Majonez - 2 łyżki
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku

Mięso kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Można użyć piersi lub mięsa z udka albo podudzia.
Pora kroimy w plasterki. Można dodać go do sałatki na surowo, ale ja polecam go sparzyć - wystarczy przelać wrzątkiem i potem wypłukać zimną wodą.
Ogórka kiszonego kroimy w półplasterki, kukurydzę odcedzamy, ser kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy.

Kurczaka, wszystkie warzywa, majonez i musztardę mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka powinna się kilka godzin przegryźć w lodówce. Według mnie najlepsza jest następnego dnia.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty