Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Sałatka z porem i wędzonym kurczakiem

Sałatka z porem i wędzonym kurczakiem

Szybka sałatka z kilku składników. Sprawdzi się świetnie do pracy lub na imprezę.

Składniki:

  • Kurczak wędzony - 200g
  • Por - 1szt
  • Ogórek kiszony - 2szt
  • Kukurydza konserwowa - 100g
  • Ser żółty twardy - 50g
  • Szczypiorek - 1/4 pęczka
  • Majonez - 2 łyżki
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz do smaku

Mięso kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Można użyć piersi lub mięsa z udka albo podudzia.
Pora kroimy w plasterki. Można dodać go do sałatki na surowo, ale ja polecam go sparzyć - wystarczy przelać wrzątkiem i potem wypłukać zimną wodą.
Ogórka kiszonego kroimy w półplasterki, kukurydzę odcedzamy, ser kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy.

Kurczaka, wszystkie warzywa, majonez i musztardę mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka powinna się kilka godzin przegryźć w lodówce. Według mnie najlepsza jest następnego dnia.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty