Kruche babeczki ze słodko-kwaśnym kremem cytrynowym, bezikami i owocami.
W malutkich babeczkach świetnie sprawdzą się malutkie owoce.
Zdecydowałam się na przepyszne polskie mini kiwi i pestki granatu.
Składniki na około 50 małych babeczek:
- Mąka pszenna - 500g
- Masło zimne - 240g
- Cukier - 100g
- Jajka - 2szt
- Śmietana 18% - 2 łyżki
Dodatki:
- Lemon curd - z tego przepisu
- Mini kiwi - 25szt
- Granat - 1/2 szt
- Mini beziki - 50szt
- Skórka otarta z 1 limonki
Babeczki.
Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z mąką, cukrem, jajkami i śmietaną. Zagniatamy, do uzyskania jednorodnego ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie z ciasta odrywamy po małej porcji ciasta, formujemy kulkę i wkładamy do formy na babeczkę. Bardzo dokładnie wykładamy formę, dociskamy ciasto do boków.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Gorące babeczki bardzo dobrze wychodzą z foremek, wystarczy obrócić do góry nogami i lekko uderzyć w dno.
Babeczki zostawiamy do ostudzenia.
Na każdą babeczkę układamy porcję lemon curd, połówkę mini kiwi, kilka
pestek granatu i małego bezika. Całość posypujemy startą skórką z limonki. Babeczki wkładamy do lodówki, najlepsze
są następnego dnia, gdy dobrze nasiąkną.
Jakie śliczne! Wyszedł ci piękny obrazek na kuchenną tapetę :-)
OdpowiedzUsuńDzięki! A jakie pyszne ;)
Usuń