Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Babeczki z lemon curd i mini kiwi

Babeczki z lemon curd i mini kiwi

Kruche babeczki ze słodko-kwaśnym kremem cytrynowym, bezikami i owocami. W malutkich babeczkach świetnie sprawdzą się malutkie owoce. Zdecydowałam się na przepyszne polskie mini kiwi i pestki granatu.

Składniki na około 50 małych babeczek:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Masło zimne - 240g
  • Cukier - 100g
  • Jajka - 2szt
  • Śmietana 18% - 2 łyżki
Dodatki:
  • Lemon curd - z tego przepisu
  • Mini kiwi - 25szt
  • Granat - 1/2 szt
  • Mini beziki - 50szt
  • Skórka otarta z 1 limonki

Babeczki.
Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z mąką, cukrem, jajkami i śmietaną. Zagniatamy, do uzyskania jednorodnego ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie z ciasta odrywamy po małej porcji ciasta, formujemy kulkę i wkładamy do formy na babeczkę. Bardzo dokładnie wykładamy formę, dociskamy ciasto do boków.

Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Gorące babeczki bardzo dobrze wychodzą z foremek, wystarczy obrócić do góry nogami i lekko uderzyć w dno.

Babeczki zostawiamy do ostudzenia.


Na każdą babeczkę układamy porcję lemon curd, połówkę mini kiwi, kilka pestek granatu i małego bezika. Całość posypujemy startą skórką z limonki.  Babeczki wkładamy do lodówki, najlepsze są następnego dnia, gdy dobrze nasiąkną.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty