Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Limonkowe żeberka w cebuli
Składniki:
- Żeberka - 1kg
- Cebula biała - 4 szt duże
- Czosnek - 3 ząbki
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Olej - 1 łyżka
- Cukier - 1 łyżeczka
- Ostry sos (u mnie z zielonych jalapeno) - 1 łyżeczka
- Limonka - sok i skórka z 1 szt
- Cynamon mielony - 1/4 łyżeczki
- Imbir mielony - 1/4 łyżeczki
- Majeranek suszony - 1 łyżeczka
- Pieprz
Żeberka warto zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, aby nabrały jak najwięcej aromatu. Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w ósemki.
Limonkę szorujemy, ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok.
Mieszamy sos sojowy, olej, cukier, ostry sos, skórkę i sok z limonki, przeciśnięty czosnek, majeranek, cynamon, imbir, pieprz. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso i cebulę.
Wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Przekładamy do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Rękaw nakłuwamy od góry.
Pieczemy w 180 stopniach przez 80 minut. Po tym czasie rozcinamy rękaw od góry (uwaga, aby się nie oparzyć) i dopiekamy jeszcze 15 minut. Jeśli żeberka nie są jeszcze wystarczająco miękkie dopiekamy jeszcze 10 minut.
Żeberka podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem, świetnie pasują do nich domowe buraczki.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz