Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Limonkowe żeberka w cebuli

Limonkowe żeberka w cebuli
Pyszne żeberka pieczone w rękawie z dużą ilością równie pysznej cebuli. Idealne na niedzielny obiad z rodziną!

Składniki:

  • Żeberka - 1kg
  • Cebula biała - 4 szt duże
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Ostry sos (u mnie z zielonych jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Limonka - sok i skórka z 1 szt
  • Cynamon mielony - 1/4 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/4 łyżeczki
  • Majeranek suszony - 1 łyżeczka
  • Pieprz

Żeberka warto zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, aby nabrały jak najwięcej aromatu. Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w ósemki.

Limonkę szorujemy, ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok.
Mieszamy sos sojowy, olej, cukier, ostry sos, skórkę i sok z limonki, przeciśnięty czosnek, majeranek, cynamon, imbir, pieprz. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso i cebulę.

Wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Przekładamy do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Rękaw nakłuwamy od góry.
Pieczemy w 180 stopniach przez 80 minut. Po tym czasie rozcinamy rękaw od góry (uwaga, aby się nie oparzyć) i dopiekamy jeszcze 15 minut. Jeśli żeberka nie są jeszcze wystarczająco miękkie dopiekamy jeszcze 10 minut.

Żeberka podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem, świetnie pasują do nich domowe buraczki.
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty