Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Limonkowe żeberka w cebuli

Limonkowe żeberka w cebuli
Pyszne żeberka pieczone w rękawie z dużą ilością równie pysznej cebuli. Idealne na niedzielny obiad z rodziną!

Składniki:

  • Żeberka - 1kg
  • Cebula biała - 4 szt duże
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Ostry sos (u mnie z zielonych jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Limonka - sok i skórka z 1 szt
  • Cynamon mielony - 1/4 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/4 łyżeczki
  • Majeranek suszony - 1 łyżeczka
  • Pieprz

Żeberka warto zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, aby nabrały jak najwięcej aromatu. Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w ósemki.

Limonkę szorujemy, ścieramy skórkę (tylko zieloną część) i wyciskamy sok.
Mieszamy sos sojowy, olej, cukier, ostry sos, skórkę i sok z limonki, przeciśnięty czosnek, majeranek, cynamon, imbir, pieprz. Tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso i cebulę.

Wyciągamy z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem. Przekładamy do rękawa do pieczenia wraz z całą marynatą. Rękaw nakłuwamy od góry.
Pieczemy w 180 stopniach przez 80 minut. Po tym czasie rozcinamy rękaw od góry (uwaga, aby się nie oparzyć) i dopiekamy jeszcze 15 minut. Jeśli żeberka nie są jeszcze wystarczająco miękkie dopiekamy jeszcze 10 minut.

Żeberka podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem, świetnie pasują do nich domowe buraczki.
 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty