Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kotlety z kalafiora i soczewicy
Pyszne bezmięsne kotlety, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Dzięki dodatkowi soczewicy są bardzo sycące.
Składniki:
- Kalafior - 1/2 średniej główki
- Soczewica (u mnie czerwona) - 100g
- Jajka - 2szt
- Curry - 1/2 łyżeczki
- Pieprz, sól
- Bułka tarta - ok 6 łyżek + do panierowania
- Olej do smażenia
Kalafiora dzielimy na większe różyczki i gotujemy do miękkości. Dokładnie odcedzamy, można nawet odcisnąć z nadmiaru wody.
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości.
Kalafior i soczewicę ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól, pieprz, curry i bułkę tartą. Ilość bułki będzie zależna od wilgotności składników.
Nabieramy porcję i formujemy kotlet - ciasto powinno być na tyle zwarte, aby kotlet się nie rozpadał. Obtaczamy go w bułce tartej.
Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Ważne, aby nie smażyć na raz za dużo, by nie obniżać zbyt mocno temperatury oleju.
Po smażeniu kotlety odstawiamy na ręcznik papierowy.
Kotlety kalafiorowe można podać z ziemniakami lub innymi warzywami - ja podałam z gotowaną fasolką szparagową i jajkiem sadzonym.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz