Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Kotlety z kalafiora i soczewicy

Kotlety z kalafiora i soczewicy

Pyszne bezmięsne kotlety, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Dzięki dodatkowi soczewicy są bardzo sycące.

Składniki:

  • Kalafior - 1/2 średniej główki
  • Soczewica (u mnie czerwona) - 100g
  • Jajka - 2szt
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz, sól
  • Bułka tarta - ok 6 łyżek + do panierowania
  • Olej do smażenia

Kalafiora dzielimy na większe różyczki i gotujemy do miękkości. Dokładnie odcedzamy, można nawet odcisnąć z nadmiaru wody.
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości.
Kalafior i soczewicę ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól, pieprz, curry i bułkę tartą. Ilość bułki będzie zależna od wilgotności składników.
Nabieramy porcję i formujemy kotlet - ciasto powinno być na tyle zwarte, aby kotlet się nie rozpadał. Obtaczamy go w bułce tartej.
Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Ważne, aby nie smażyć na raz za dużo, by nie obniżać zbyt mocno temperatury oleju.
Po smażeniu kotlety odstawiamy na ręcznik papierowy.
Kotlety kalafiorowe można podać z ziemniakami lub innymi warzywami - ja podałam z gotowaną fasolką szparagową i jajkiem sadzonym.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty