Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kotlety z kalafiora i soczewicy

Kotlety z kalafiora i soczewicy

Pyszne bezmięsne kotlety, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Dzięki dodatkowi soczewicy są bardzo sycące.

Składniki:

  • Kalafior - 1/2 średniej główki
  • Soczewica (u mnie czerwona) - 100g
  • Jajka - 2szt
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz, sól
  • Bułka tarta - ok 6 łyżek + do panierowania
  • Olej do smażenia

Kalafiora dzielimy na większe różyczki i gotujemy do miękkości. Dokładnie odcedzamy, można nawet odcisnąć z nadmiaru wody.
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości.
Kalafior i soczewicę ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól, pieprz, curry i bułkę tartą. Ilość bułki będzie zależna od wilgotności składników.
Nabieramy porcję i formujemy kotlet - ciasto powinno być na tyle zwarte, aby kotlet się nie rozpadał. Obtaczamy go w bułce tartej.
Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Ważne, aby nie smażyć na raz za dużo, by nie obniżać zbyt mocno temperatury oleju.
Po smażeniu kotlety odstawiamy na ręcznik papierowy.
Kotlety kalafiorowe można podać z ziemniakami lub innymi warzywami - ja podałam z gotowaną fasolką szparagową i jajkiem sadzonym.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty