Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kotlety z kalafiora i soczewicy

Kotlety z kalafiora i soczewicy

Pyszne bezmięsne kotlety, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Dzięki dodatkowi soczewicy są bardzo sycące.

Składniki:

  • Kalafior - 1/2 średniej główki
  • Soczewica (u mnie czerwona) - 100g
  • Jajka - 2szt
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz, sól
  • Bułka tarta - ok 6 łyżek + do panierowania
  • Olej do smażenia

Kalafiora dzielimy na większe różyczki i gotujemy do miękkości. Dokładnie odcedzamy, można nawet odcisnąć z nadmiaru wody.
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości.
Kalafior i soczewicę ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól, pieprz, curry i bułkę tartą. Ilość bułki będzie zależna od wilgotności składników.
Nabieramy porcję i formujemy kotlet - ciasto powinno być na tyle zwarte, aby kotlet się nie rozpadał. Obtaczamy go w bułce tartej.
Kotlety smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Ważne, aby nie smażyć na raz za dużo, by nie obniżać zbyt mocno temperatury oleju.
Po smażeniu kotlety odstawiamy na ręcznik papierowy.
Kotlety kalafiorowe można podać z ziemniakami lub innymi warzywami - ja podałam z gotowaną fasolką szparagową i jajkiem sadzonym.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty