Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Camembert z winogronami

Camembert z winogronami

Miękki, ciągnący się ser pleśniowy i kwaskowe, aromatyczne winogrona - idealne połączenie na jesienne chłody. Ser świetnie sprawdzi się na obiad, lub wspólną gorącą przekąskę.

Składniki:

  • Ser Camembert - 1szt
  • Winogrona ciemne (u mnie ogrodowe) - 3 kiście
  • Olej - odrobina do posmarowania naczynia
  • Syrop klonowy - 2 łyżeczki

Ser nacinamy od góry w kratkę. Układamy go w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem.
Winogrona myjemy i obieramy z gałązek. Układamy naokoło sera. Całość polewamy syropem klonowym
Zapiekamy w 190 stopniach z termoobiegiem przez 15 minut.
Podajemy z pieczywem - kromki smarujemy rozpuszczonym serem i na nim układamy winogrona.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty