Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Camembert z winogronami

Camembert z winogronami

Miękki, ciągnący się ser pleśniowy i kwaskowe, aromatyczne winogrona - idealne połączenie na jesienne chłody. Ser świetnie sprawdzi się na obiad, lub wspólną gorącą przekąskę.

Składniki:

  • Ser Camembert - 1szt
  • Winogrona ciemne (u mnie ogrodowe) - 3 kiście
  • Olej - odrobina do posmarowania naczynia
  • Syrop klonowy - 2 łyżeczki

Ser nacinamy od góry w kratkę. Układamy go w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem.
Winogrona myjemy i obieramy z gałązek. Układamy naokoło sera. Całość polewamy syropem klonowym
Zapiekamy w 190 stopniach z termoobiegiem przez 15 minut.
Podajemy z pieczywem - kromki smarujemy rozpuszczonym serem i na nim układamy winogrona.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty