Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Dyniowe muffinki na Halloween

 Dyniowe muffinki na Halloween

Muffinki dyniowe czyli jesienna klasyka! Polane słodkim sosem z serka i masła, udekorowane idealnie na Halloween.

Składniki (na mniej więcej 16 muffinek):

Muffinki:

  • Puree z dyni - 250g
  • Jajko - 3szt
  • Cukier - 120g
  • Olej - 100ml
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Sok z cytryny - 1 łyżka

Polewa:

  • Serek kanapkowy śmietankowy - 125g
  • Masło ciepłe - 50g
  • Cukier puder - 100g

Dodatkowo:

  • Dekoracje na Halloween, u mnie:
  • dekoracje cukrowe
  • cukrowe oczy
  • czekoladowe pająki

Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy olej i dalej ubijamy. Następnie dodajemy puree z dyni, sól, mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę wykładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami, mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy.

Polewa. Serek kanapkowy ucieramy z masłem i cukrem pudrem. Polewamy ostudzone muffinki, na każdej układamy dekoracje.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty