Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Dyniowe muffinki na Halloween

 Dyniowe muffinki na Halloween

Muffinki dyniowe czyli jesienna klasyka! Polane słodkim sosem z serka i masła, udekorowane idealnie na Halloween.

Składniki (na mniej więcej 16 muffinek):

Muffinki:

  • Puree z dyni - 250g
  • Jajko - 3szt
  • Cukier - 120g
  • Olej - 100ml
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Sok z cytryny - 1 łyżka

Polewa:

  • Serek kanapkowy śmietankowy - 125g
  • Masło ciepłe - 50g
  • Cukier puder - 100g

Dodatkowo:

  • Dekoracje na Halloween, u mnie:
  • dekoracje cukrowe
  • cukrowe oczy
  • czekoladowe pająki

Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy olej i dalej ubijamy. Następnie dodajemy puree z dyni, sól, mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę wykładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami, mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy.

Polewa. Serek kanapkowy ucieramy z masłem i cukrem pudrem. Polewamy ostudzone muffinki, na każdej układamy dekoracje.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty