Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Dyniowe muffinki na Halloween

 Dyniowe muffinki na Halloween

Muffinki dyniowe czyli jesienna klasyka! Polane słodkim sosem z serka i masła, udekorowane idealnie na Halloween.

Składniki (na mniej więcej 16 muffinek):

Muffinki:

  • Puree z dyni - 250g
  • Jajko - 3szt
  • Cukier - 120g
  • Olej - 100ml
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka ziemniaczana - 100g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Sok z cytryny - 1 łyżka

Polewa:

  • Serek kanapkowy śmietankowy - 125g
  • Masło ciepłe - 50g
  • Cukier puder - 100g

Dodatkowo:

  • Dekoracje na Halloween, u mnie:
  • dekoracje cukrowe
  • cukrowe oczy
  • czekoladowe pająki

Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy olej i dalej ubijamy. Następnie dodajemy puree z dyni, sól, mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy. Masę wykładamy do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami, mniej więcej do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Studzimy.

Polewa. Serek kanapkowy ucieramy z masłem i cukrem pudrem. Polewamy ostudzone muffinki, na każdej układamy dekoracje.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty