Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Fish and chips - klasyka kuchni brytyjskiej

 

Fish and chips - klasyka kuchni brytyjskiej

Fish & chips to chyba najpopularniejszy brytyjski fast food. Ryba w chrupiącym cieście, złociste frytki i sos tatarski - prosto i pysznie! Z tym przepisem przygotujecie to danie z łatwością.

Składniki:

Fish:
  • Filety z dorsza / łupacza (lub innej ryby o białym mięsie) - 500g
  • Sól i pieprz
  • Piwo jasne - 200ml
  • Mąka pszenna - 70g
  • Mąka ryżowa - 70g
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Wódka - 30ml
  • Kurkuma - szczypta (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia
Chips:
  • Ziemniaki - 3-4 szt
  • Olej do smażenia
  • Sól do smaku
Sos tatarski:
  • Majonez - 4 łyżki
  • Ogórek konserwowy - 1 szt
  • Kapary - 1 garść
  • Cebulki koktajlowe - 3szt (lub kawałek świeżej cebuli)
  • Grzyby marynowane - 3szt (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Szczypiorek - kilka liści
  • Sól i pieprz do smaku

Zaczytamy od ryby.
Tradycyjnie do fish&chips używa się dorsza lub łupacza. U mnie była wersja nieco bardziej oszczędna, czyli mintaj. Ważne, aby filety były dość grube, żeby po smażeniu pozostały soczyste i się nie rozpadały.
Ryby dokładnie osuszamy, posypujemy solą i pieprzem.

Piwo, koniecznie zimne, mieszamy z mąkami, sodą, wódką i ewentualnie kurkumą. Ciasto warto odstawić na pół godziny do lodówki.

Frytki.
Ziemniaki myjemy i kroimy. Można zalać je na pół godziny zimną wodą i potem dokładanie przepłukać i osuszyć.

Sos tatarski.
Sos można przygotować wcześniej. Ogórki konserwowe, kapary, grzyby i cebulki drobno kroimy. Szczypiorek siekamy. Dodajemy majonez, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Smażenie.
Przygotowujemy głęboką patelnie i wlewamy do niej dużo oleju. U mnie były to około 3 szklanki. Rozgrzewamy olej do około 175 stopni.
Filety moczymy w cieście, strzepujemy nadmiar ciasta i od razu kładziemy rybę na rozgrzany olej. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony, aż do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Po wyjęciu ryb, na tym samym oleju smażymy frytki przez około 5 minut. Również wykładamy na ręcznik papierowy.
Oczywiście frytki można przygotować w tym samym czasie w osobnym garnku, ale zużyjemy wtedy bardzo dużo oleju.

Przed podaniem frytki solimy. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty