Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Fish and chips - klasyka kuchni brytyjskiej

 

Fish and chips - klasyka kuchni brytyjskiej

Fish & chips to chyba najpopularniejszy brytyjski fast food. Ryba w chrupiącym cieście, złociste frytki i sos tatarski - prosto i pysznie! Z tym przepisem przygotujecie to danie z łatwością.

Składniki:

Fish:
  • Filety z dorsza / łupacza (lub innej ryby o białym mięsie) - 500g
  • Sól i pieprz
  • Piwo jasne - 200ml
  • Mąka pszenna - 70g
  • Mąka ryżowa - 70g
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Wódka - 30ml
  • Kurkuma - szczypta (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia
Chips:
  • Ziemniaki - 3-4 szt
  • Olej do smażenia
  • Sól do smaku
Sos tatarski:
  • Majonez - 4 łyżki
  • Ogórek konserwowy - 1 szt
  • Kapary - 1 garść
  • Cebulki koktajlowe - 3szt (lub kawałek świeżej cebuli)
  • Grzyby marynowane - 3szt (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Szczypiorek - kilka liści
  • Sól i pieprz do smaku

Zaczytamy od ryby.
Tradycyjnie do fish&chips używa się dorsza lub łupacza. U mnie była wersja nieco bardziej oszczędna, czyli mintaj. Ważne, aby filety były dość grube, żeby po smażeniu pozostały soczyste i się nie rozpadały.
Ryby dokładnie osuszamy, posypujemy solą i pieprzem.

Piwo, koniecznie zimne, mieszamy z mąkami, sodą, wódką i ewentualnie kurkumą. Ciasto warto odstawić na pół godziny do lodówki.

Frytki.
Ziemniaki myjemy i kroimy. Można zalać je na pół godziny zimną wodą i potem dokładanie przepłukać i osuszyć.

Sos tatarski.
Sos można przygotować wcześniej. Ogórki konserwowe, kapary, grzyby i cebulki drobno kroimy. Szczypiorek siekamy. Dodajemy majonez, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Smażenie.
Przygotowujemy głęboką patelnie i wlewamy do niej dużo oleju. U mnie były to około 3 szklanki. Rozgrzewamy olej do około 175 stopni.
Filety moczymy w cieście, strzepujemy nadmiar ciasta i od razu kładziemy rybę na rozgrzany olej. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony, aż do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Po wyjęciu ryb, na tym samym oleju smażymy frytki przez około 5 minut. Również wykładamy na ręcznik papierowy.
Oczywiście frytki można przygotować w tym samym czasie w osobnym garnku, ale zużyjemy wtedy bardzo dużo oleju.

Przed podaniem frytki solimy. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty