Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Fish and chips - klasyka kuchni brytyjskiej
Fish & chips to chyba najpopularniejszy brytyjski fast food. Ryba w chrupiącym cieście, złociste frytki i sos tatarski - prosto i pysznie! Z tym przepisem przygotujecie to danie z łatwością.
Składniki:
- Filety z dorsza / łupacza (lub innej ryby o białym mięsie) - 500g
- Sól i pieprz
- Piwo jasne - 200ml
- Mąka pszenna - 70g
- Mąka ryżowa - 70g
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Wódka - 30ml
- Kurkuma - szczypta (opcjonalnie)
- Olej do smażenia
- Ziemniaki - 3-4 szt
- Olej do smażenia
- Sól do smaku
- Majonez - 4 łyżki
- Ogórek konserwowy - 1 szt
- Kapary - 1 garść
- Cebulki koktajlowe - 3szt (lub kawałek świeżej cebuli)
- Grzyby marynowane - 3szt (opcjonalnie)
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Szczypiorek - kilka liści
- Sól i pieprz do smaku
Zaczytamy od ryby.
Tradycyjnie do fish&chips używa się dorsza lub łupacza. U mnie była wersja nieco bardziej oszczędna, czyli mintaj. Ważne, aby filety były dość grube, żeby po smażeniu pozostały soczyste i się nie rozpadały.
Ryby dokładnie osuszamy, posypujemy solą i pieprzem.
Piwo, koniecznie zimne, mieszamy z mąkami, sodą, wódką i ewentualnie kurkumą. Ciasto warto odstawić na pół godziny do lodówki.
Frytki.
Ziemniaki myjemy i kroimy. Można zalać je na pół godziny zimną wodą i potem dokładanie przepłukać i osuszyć.
Sos tatarski.
Sos można przygotować wcześniej. Ogórki konserwowe, kapary, grzyby i cebulki drobno kroimy. Szczypiorek siekamy. Dodajemy majonez, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażenie.
Przygotowujemy głęboką patelnie i wlewamy do niej dużo oleju. U mnie były to około 3 szklanki. Rozgrzewamy olej do około 175 stopni.
Filety moczymy w cieście, strzepujemy nadmiar ciasta i od razu kładziemy rybę na rozgrzany olej. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony, aż do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na ręcznik papierowy.
Po wyjęciu ryb, na tym samym oleju smażymy frytki przez około 5 minut. Również wykładamy na ręcznik papierowy.
Oczywiście frytki można przygotować w tym samym czasie w osobnym garnku, ale zużyjemy wtedy bardzo dużo oleju.
Przed podaniem frytki solimy. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz