Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem i morelami

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem i morelami

Świetne połączenie słonego, aromatycznego wędzonego kurczaka ze słodyczą suszonej moreli. Dzięki makaronowi, sałatka jest konkretna i sycąca.

Składniki na 2-3 porcje:

  • Drobny makaron (u mnie małe muszelki od Nudli Śląskich) - 100g
  • Kurczak wędzony - 200g
  • Por - 1szt nieduża
  • Kukurydza konserwowa - 50g
  • Jabłko - 1szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Morele suszone - 4szt
  • Majonez - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pora kroimy w plasterki - możemy go użyć na surowo lub sparzyć. Ja wolę sparzonego, ma wtedy delikatniejszy smak.
Kurczaka wędzonego, paprykę i morele kroimy w kostkę, kukurydzę odcedzamy.
Łączymy wszystkie składniki, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i słodką papryką.
Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu. 

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem i morelami


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty