Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Gnocchi z pieczarkami i coppą
Coppa to wędlina dojrzewająca z karczku - sucha, ale dość tłusta, bardzo
bogata w smaku. Jest idealnym dodatkiem do kluseczek gnocchi.
Sprawdźcie mój przepis na pyszne danie w 20 minut!
Składniki na 3 porcje:
- Gnocchi gotowe - 500g
- Pieczarki - 300g
- Coppa - 100g
- Olej - 1 łyżka
- Jarmuż - 3 liście
- Czosnek - 3 ząbki
- Ser dojrzewający, tarty - 50g
- Pomidory suszone w proszku - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Chilli grys - 1/4 łyżeczki
- Pieprz, sól
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Pieczarki obieramy i kroimy w pasterki, czosnek przeciskamy, liście jarmuży szatkujemy. Coppę kroimy na cienkie plasterki, a potem na paski. Jeśli nie macie takiej wędliny, można wykorzystać inną długodojrzewającą.
Na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy coppę, chilli i czosnek, smażymy minutę. Następnie dodajemy jarmuż i pieczarki, doprawiamy papryką słodką, suszonymi pomidorami i pieprzem. Smażymy kilka minut, aby pieczarki zmiękły.
W międzyczasie przygotowujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy na patelnię ugotowane gnocchi, 2 łyżki wody z gotowania, zioła prowansalskie i starty ser (pozostawiamy tylko trochę do dekoracji). W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą (uważnie z solą, bo dojrzewające wędliny nadają słony smak). Mieszamy, aby kluseczki połączyły się z pozostałymi składnikami.
Od razu nakładamy na talerze, posypujemy odrobiną startego sera.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz