Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Gnocchi z pieczarkami i coppą

Gnocchi z pieczarkami i coppą
 

Coppa to wędlina dojrzewająca z karczku - sucha, ale dość tłusta, bardzo bogata w smaku. Jest idealnym dodatkiem do kluseczek gnocchi. Sprawdźcie mój przepis na pyszne danie w 20 minut!
 

Składniki na 3 porcje:

  • Gnocchi gotowe - 500g
  • Pieczarki - 300g
  • Coppa - 100g
  • Olej - 1 łyżka
  • Jarmuż - 3 liście
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Ser dojrzewający, tarty - 50g
  • Pomidory suszone w proszku - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Chilli grys - 1/4 łyżeczki
  • Pieprz, sól
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Pieczarki obieramy i kroimy w pasterki, czosnek przeciskamy, liście jarmuży szatkujemy. Coppę kroimy na cienkie plasterki, a potem na paski. Jeśli nie macie takiej wędliny, można wykorzystać inną długodojrzewającą.
Na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy coppę, chilli i czosnek, smażymy minutę. Następnie dodajemy jarmuż i pieczarki, doprawiamy papryką słodką, suszonymi pomidorami i pieprzem. Smażymy kilka minut, aby pieczarki zmiękły.
W międzyczasie przygotowujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy na patelnię ugotowane gnocchi, 2 łyżki wody z gotowania, zioła prowansalskie i starty ser (pozostawiamy tylko trochę do dekoracji). W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą (uważnie z solą, bo dojrzewające wędliny nadają słony smak). Mieszamy, aby kluseczki połączyły się z pozostałymi składnikami.
Od razu nakładamy na talerze, posypujemy odrobiną startego sera.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty