Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Cottage pie - angielska zapiekanka wiejska

Cottage pie - angielska zapiekanka wiejska

Cottage pie to danie kuchni angielskiej, które świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zapiekanka mięsno-warzywna z ziemniaczanym puree - prosta, pyszna i bardzo konkretna.

Składniki:

Warstwa mięsno-warzywna:
  • Mięso mielone wołowe - 400g
  • Cebula - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Seler naciowy -2-3 łodygi
  • Olej - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Bulion wołowy - 200ml
  • Sos worcestershire - 1 łyżka
  • Przyprawy - pieprz, papryka słodka i ostra
Puree ziemniaczane:
  • Ziemniaki - 700g (część można zamienić na pasternak lub pietruszkę)
  • Sól - 1 łyżka
  • Mleko - 3 łyżki
  • Masło - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Ser tarty - 60g (w oryginale cheddar)

Cebulę, marchew i seler naciowy kroimy w kostkę. Na oleju smażymy cebulę, aż się zeszkli, potem dodajemy pozostałe warzywa. Po chwili dodajemy mięso i razem smażymy około 5 minut. Dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy, sos worcestershire i przyprawy. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż płyn wyparuje.
Farsz przekładamy do form do zapiekania - można zrobić jedną dużą zapiekankę, lub kilka mniejszych. Ja robiłam w 4 mniejszych kokilkach.

Puree.
Ziemniaki (ewentualnie z pasternakiem lub pietruszką) kroimy i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Odcedzamy. Mleko podgrzewamy z masłem, aż się rozpuści. Odcedzone ziemniaki zalewamy mlekiem z masłem i zostawiamy na minutę, a po tym czasie ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree.
Puree układamy na mięsie w kokilkach, wyrównujemy i posypujemy tartym serem.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut. Podajemy od razu.

Cottage pie - angielska zapiekanka wiejska

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty