Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Cottage pie - angielska zapiekanka wiejska
Cottage pie to danie kuchni angielskiej, które świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zapiekanka mięsno-warzywna z ziemniaczanym puree - prosta, pyszna i bardzo konkretna.
Składniki:
- Mięso mielone wołowe - 400g
- Cebula - 1szt
- Marchew - 1szt
- Seler naciowy -2-3 łodygi
- Olej - 2 łyżki
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- Bulion wołowy - 200ml
- Sos worcestershire - 1 łyżka
- Przyprawy - pieprz, papryka słodka i ostra
- Ziemniaki - 700g (część można zamienić na pasternak lub pietruszkę)
- Sól - 1 łyżka
- Mleko - 3 łyżki
- Masło - 1 łyżka
- Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
- Ser tarty - 60g (w oryginale cheddar)
Cebulę, marchew i seler naciowy kroimy w kostkę. Na oleju smażymy cebulę, aż się zeszkli, potem dodajemy pozostałe warzywa. Po chwili dodajemy mięso i razem smażymy około 5 minut. Dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy, sos worcestershire i przyprawy. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż płyn wyparuje.
Farsz przekładamy do form do zapiekania - można zrobić jedną dużą zapiekankę, lub kilka mniejszych. Ja robiłam w 4 mniejszych kokilkach.
Puree.
Ziemniaki (ewentualnie z pasternakiem lub pietruszką) kroimy i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Odcedzamy. Mleko podgrzewamy z masłem, aż się rozpuści. Odcedzone ziemniaki zalewamy mlekiem z masłem i zostawiamy na minutę, a po tym czasie ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree.
Puree układamy na mięsie w kokilkach, wyrównujemy i posypujemy tartym serem.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut. Podajemy od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz