Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Cottage pie - angielska zapiekanka wiejska

Cottage pie - angielska zapiekanka wiejska

Cottage pie to danie kuchni angielskiej, które świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zapiekanka mięsno-warzywna z ziemniaczanym puree - prosta, pyszna i bardzo konkretna.

Składniki:

Warstwa mięsno-warzywna:
  • Mięso mielone wołowe - 400g
  • Cebula - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Seler naciowy -2-3 łodygi
  • Olej - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Bulion wołowy - 200ml
  • Sos worcestershire - 1 łyżka
  • Przyprawy - pieprz, papryka słodka i ostra
Puree ziemniaczane:
  • Ziemniaki - 700g (część można zamienić na pasternak lub pietruszkę)
  • Sól - 1 łyżka
  • Mleko - 3 łyżki
  • Masło - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Ser tarty - 60g (w oryginale cheddar)

Cebulę, marchew i seler naciowy kroimy w kostkę. Na oleju smażymy cebulę, aż się zeszkli, potem dodajemy pozostałe warzywa. Po chwili dodajemy mięso i razem smażymy około 5 minut. Dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy, sos worcestershire i przyprawy. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż płyn wyparuje.
Farsz przekładamy do form do zapiekania - można zrobić jedną dużą zapiekankę, lub kilka mniejszych. Ja robiłam w 4 mniejszych kokilkach.

Puree.
Ziemniaki (ewentualnie z pasternakiem lub pietruszką) kroimy i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Odcedzamy. Mleko podgrzewamy z masłem, aż się rozpuści. Odcedzone ziemniaki zalewamy mlekiem z masłem i zostawiamy na minutę, a po tym czasie ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree.
Puree układamy na mięsie w kokilkach, wyrównujemy i posypujemy tartym serem.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut. Podajemy od razu.

Cottage pie - angielska zapiekanka wiejska

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty