Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Cottage pie - angielska zapiekanka wiejska

Cottage pie - angielska zapiekanka wiejska

Cottage pie to danie kuchni angielskiej, które świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zapiekanka mięsno-warzywna z ziemniaczanym puree - prosta, pyszna i bardzo konkretna.

Składniki:

Warstwa mięsno-warzywna:
  • Mięso mielone wołowe - 400g
  • Cebula - 1szt
  • Marchew - 1szt
  • Seler naciowy -2-3 łodygi
  • Olej - 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Bulion wołowy - 200ml
  • Sos worcestershire - 1 łyżka
  • Przyprawy - pieprz, papryka słodka i ostra
Puree ziemniaczane:
  • Ziemniaki - 700g (część można zamienić na pasternak lub pietruszkę)
  • Sól - 1 łyżka
  • Mleko - 3 łyżki
  • Masło - 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Ser tarty - 60g (w oryginale cheddar)

Cebulę, marchew i seler naciowy kroimy w kostkę. Na oleju smażymy cebulę, aż się zeszkli, potem dodajemy pozostałe warzywa. Po chwili dodajemy mięso i razem smażymy około 5 minut. Dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy, sos worcestershire i przyprawy. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż płyn wyparuje.
Farsz przekładamy do form do zapiekania - można zrobić jedną dużą zapiekankę, lub kilka mniejszych. Ja robiłam w 4 mniejszych kokilkach.

Puree.
Ziemniaki (ewentualnie z pasternakiem lub pietruszką) kroimy i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Odcedzamy. Mleko podgrzewamy z masłem, aż się rozpuści. Odcedzone ziemniaki zalewamy mlekiem z masłem i zostawiamy na minutę, a po tym czasie ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree.
Puree układamy na mięsie w kokilkach, wyrównujemy i posypujemy tartym serem.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut. Podajemy od razu.

Cottage pie - angielska zapiekanka wiejska

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty