Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kapuśniak z kiszonym czosnkiem

Kapuśniak z kiszonym czosnkiem

Gęsty, konkretny kapuśniak z wędzonym boczkiem i ziemniakami. Smak podbija dodatek aromatycznego kiszonego czosnku.

Składniki:

  • Boczek wędzony - 500g
  • Kapusta kiszona - 500g
  • Ziemniaki - 700g
  • Marchewka - 1szt
  • Suszone grzyby - 5szt
  • Liść laurowy - 5szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki
  • Kiszony czosnek - 2-3 ząbki (z tego przepisu)
  • Sól, pieprz, kminek, majeranek


Z boczku odcinamy skórę, resztę kroimy w plastry, Zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną marchew, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy, aż marchew zmięknie.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.
Teraz dodajemy kapustę kiszoną, pokrojone ząbki czosnku, kminek (ja nie przepadam, więc pominęłam). Doprawiamy solą i pieprzem, wyciągamy skórę z boczku. Przed podaniem dodajemy roztarty majeranek.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty