Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Boczek z grilla w genialnej marynacie teriyaki

Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki, octem i sosem ostrygowym nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. Składniki: Boczek surowy plastry – 400g Marynata: Sos teriyaki – 1 łyżeczka Ostry sos jalapeno/tabasco – 1 łyżeczka Ocet jabłkowy – 1 łyżka Olej rzepakowy – 1 łyżka Cukier kokosowy – 1 łyżeczka Sos ostrygowy – 1 łyżka Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka Czosnek – 2 ząbki Czosnek przeciskamy lub kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos ostry, sos ostrygowy, olej, ocet, cukier, koncentrat i czosnek. Plastry boczku marynujemy przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Na pół godziny przed grillowaniem wyciągamy z lodówki. Grillujemy przez 5-8 minut z każdej strony (w zależności od grubości plastrów). Boczek smakuje świetnie z surówką ze świeżych warzyw.    

Kapuśniak z kiszonym czosnkiem

Kapuśniak z kiszonym czosnkiem

Gęsty, konkretny kapuśniak z wędzonym boczkiem i ziemniakami. Smak podbija dodatek aromatycznego kiszonego czosnku.

Składniki:

  • Boczek wędzony - 500g
  • Kapusta kiszona - 500g
  • Ziemniaki - 700g
  • Marchewka - 1szt
  • Suszone grzyby - 5szt
  • Liść laurowy - 5szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki
  • Kiszony czosnek - 2-3 ząbki (z tego przepisu)
  • Sól, pieprz, kminek, majeranek


Z boczku odcinamy skórę, resztę kroimy w plastry, Zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną marchew, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy, aż marchew zmięknie.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.
Teraz dodajemy kapustę kiszoną, pokrojone ząbki czosnku, kminek (ja nie przepadam, więc pominęłam). Doprawiamy solą i pieprzem, wyciągamy skórę z boczku. Przed podaniem dodajemy roztarty majeranek.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty