Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kapuśniak z kiszonym czosnkiem

Kapuśniak z kiszonym czosnkiem

Gęsty, konkretny kapuśniak z wędzonym boczkiem i ziemniakami. Smak podbija dodatek aromatycznego kiszonego czosnku.

Składniki:

  • Boczek wędzony - 500g
  • Kapusta kiszona - 500g
  • Ziemniaki - 700g
  • Marchewka - 1szt
  • Suszone grzyby - 5szt
  • Liść laurowy - 5szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarna - 1/2 łyżeczki
  • Kiszony czosnek - 2-3 ząbki (z tego przepisu)
  • Sól, pieprz, kminek, majeranek


Z boczku odcinamy skórę, resztę kroimy w plastry, Zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną marchew, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotujemy, aż marchew zmięknie.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.
Teraz dodajemy kapustę kiszoną, pokrojone ząbki czosnku, kminek (ja nie przepadam, więc pominęłam). Doprawiamy solą i pieprzem, wyciągamy skórę z boczku. Przed podaniem dodajemy roztarty majeranek.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty