Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Jesienny drink migdałowy na bazie kawy

Jesienny drink migdałowy na bazie kawy
 

Drink na bazie kawy, śmietanki i amaretto z dodatkiem przypraw korzennych. Idealny na jesienne, zimne wieczory.

Składniki na 1 porcję:

  • Kawa espresso - 40ml
  • Likier Amaretto - 30ml
  • Syrop Amaretto - 10ml
  • Śmietanka 30% - 40ml
  • Przyprawa korzenna do piernika - szczypta
  • Kostki lodu - kilka sztuk

Do drinka użyłam kawy espresso, ale możecie użyć także innej ulubionej kawy - parzonej bez fusów lun rozpuszczalnej. 

Do shakera wkładamy kostki lodu, dodajemy kawę, likier i syrop Amaretto, śmietankę, przyprawę korzenną. Zamykamy i potrząsamy szybko przez pół minuty. Składniki się połączą, mocno schłodzą i zrobi się delikatna pianka.

Gotowego drinka przelewamy do kieliszka. Podajemy od razu. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty