Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Jesienny drink migdałowy na bazie kawy

Jesienny drink migdałowy na bazie kawy
 

Drink na bazie kawy, śmietanki i amaretto z dodatkiem przypraw korzennych. Idealny na jesienne, zimne wieczory.

Składniki na 1 porcję:

  • Kawa espresso - 40ml
  • Likier Amaretto - 30ml
  • Syrop Amaretto - 10ml
  • Śmietanka 30% - 40ml
  • Przyprawa korzenna do piernika - szczypta
  • Kostki lodu - kilka sztuk

Do drinka użyłam kawy espresso, ale możecie użyć także innej ulubionej kawy - parzonej bez fusów lun rozpuszczalnej. 

Do shakera wkładamy kostki lodu, dodajemy kawę, likier i syrop Amaretto, śmietankę, przyprawę korzenną. Zamykamy i potrząsamy szybko przez pół minuty. Składniki się połączą, mocno schłodzą i zrobi się delikatna pianka.

Gotowego drinka przelewamy do kieliszka. Podajemy od razu. 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty