Szarpana wieprzowina (ang. pulled pork) świetnie sprawdza się jako
zamiennik burgerów. Soczyste, bardzo aromatyczne mięso nie wymaga wielu
dodatków, aby zachwycało smakiem. Proponuję sałatę, figę, jalapeno,
pesto i majonez - to świetna kompozycja. Takim domowym fast foodem zachwycisz całą rodzinę!
Składniki na duuuużo porcji:
Szarpana wieprzowina:
- Wieprzowina (najlepiej łopatka) - 1,5 kg
- Sambal oelek - 2 łyżki
- Sos sojowy - 2 łyżki
- Olej - 2 łyżki
- Syrop klonowy - 1 łyżka
- Czosnek - 3 ząbki
- Przyprawy mielone:
- Papryka wędzona - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Pieprz
Dodatkowo:
- Bułki
- Sałata - 1 główka
- Figi - kilka sztuk
- Marynowane jalapeno
- Majonez
- Pesto z suszonych pomidorów lub oliwek
Szarpana wieprzowina.
Mieszamy sambal, sos sojowy, olej, syrop klonowy, przeciśnięty czosnek i przyprawy. Nacieramy mięso i marynujemy co najmniej kilka godzin (najlepiej całą noc). Mięso wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Mięso pieczemy w 140 stopniach przez 5 godzin. Po upieczeniu, dzielimy na włókna za pomocą 2 widelców. Mięso mieszamy z wytopionym z niego sosem, bo to w nim znajduje się najwięcej aromatu. Mięso pozostaje soczyste, dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze.
Bułki kroimy na pół. Warto podpiec bułki na patelni, lub włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika. Jedną połówkę część smarujemy majonezem, a drugą pesto. Pesto używamy oszczędnie, aby nie zdominowało smaku.
Na połówce bułki układamy dodatki - liście sałaty, plastry figi i plasterki ostrej papryki. Na to porcję mięsa i drugą połówkę bułki.
Burgery warto podać z frytkami.
Komentarze
Prześlij komentarz