Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szaszłyki z halloumi i cukinią

Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pikantnej marynacie zasmakują nie tylko wegetarianom. Składniki: Ser halloumi – 500g Cukinia – 1 szt mała Olej – 2 łyżki Chilli grys – ½ łyżeczki Ser halloumi kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy bardzo cienko - najlepiej obieraczką do warzyw. Patyczki moczymy w zimnej wodzie przez około 10 minut. Nabijamy na zmianę kostkę sera i złożony w harmonijkę plaster cukinii. Szaszłyki układamy na talerzu i smarujemy dokładnie olejem z chilli. Grillujemy z każdej strony, aż ser lekko się zarumieni.    

Kiszony czosnek

Kiszony czosnek

Kiszone ząbki czosnku są świetnym i zdrowym dodatkiem do potraw. Jeśli lubicie mocne smaki, możecie wypróbować je także jako przekąskę.

Składniki:

Na nieduży słoik:
  • Czosnek - ok 2-3 główki
  • Chrzan korzeń - kawałek 2cm
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Pieprz w ziarnach - 6szt
  • Liść laurowy - 1szt
  • Koper - 1 nieduży baldach
Zalewa w proporcji:
  • Woda - 1l
  • Sól - 1 łyżka

Przygotowujemy zalewę - wodę gotujemy, solimy i studzimy.
W wyparzonych słoikach układamy ciasno ząbki czosnku i wszystkie dodatki. Zalewamy ostudzoną wodą z solą, zakręcamy lekko. Odstawiamy na 1-2 tygodnie do ukiszenia. U mnie w kuchni były idealne po 2 tygodniach. Po tym czasie dokręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Czosnek można dodawać po potraw, najlepiej pod koniec gotowania lub zjadać na surowo.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty