Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kiszony czosnek

Kiszony czosnek

Kiszone ząbki czosnku są świetnym i zdrowym dodatkiem do potraw. Jeśli lubicie mocne smaki, możecie wypróbować je także jako przekąskę.

Składniki:

Na nieduży słoik:
  • Czosnek - ok 2-3 główki
  • Chrzan korzeń - kawałek 2cm
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Pieprz w ziarnach - 6szt
  • Liść laurowy - 1szt
  • Koper - 1 nieduży baldach
Zalewa w proporcji:
  • Woda - 1l
  • Sól - 1 łyżka

Przygotowujemy zalewę - wodę gotujemy, solimy i studzimy.
W wyparzonych słoikach układamy ciasno ząbki czosnku i wszystkie dodatki. Zalewamy ostudzoną wodą z solą, zakręcamy lekko. Odstawiamy na 1-2 tygodnie do ukiszenia. U mnie w kuchni były idealne po 2 tygodniach. Po tym czasie dokręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Czosnek można dodawać po potraw, najlepiej pod koniec gotowania lub zjadać na surowo.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty