Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Zeppole - pączki z ricotty
Zeppole to smakołyk rodem z Włoch - delikatne i puszyste mini pączki z sera ricotta. Są wyjątkowo proste - bez drożdży, bez wyrabiania, bez miksera. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Składniki:
- Ricotta - 250g
- Mąka pszenna - ok 120g
- Jajka - 2szt
- Cukier puder - 40g
- Likier Amaretto - 1 łyżka (ewentualnie spirytus)
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
W misce mieszamy składniki mokre - ricottę, jajka, amaretto. Amaretto nadaje delikatny aromat, ale także zmniejsza ilość wchłanianego oleju. Ja używałam do mieszania ręcznej trzepaczki.
W drugiej mieszamy składniki suche - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Ilość mąki może być zależna od wielkości użytych jaj. Ja miałam jajka L, a więc dość duże. Jeśli używacie mniejszych jaj, warto na początku dać 100g mąki i ewentualnie dosypać więcej później resztę. Ciasto powinno być średnio gęste, ale nie lejące.
W garnku podgrzewamy olej do 170-175 stopni. Nakładamy porcje ciasta na małą łyżeczkę i drugą łyżeczką wrzucamy do oleju. Ważne, aby pączki były małe. Smażymy, aż do mocnego zarumienienia. Można wykałaczką sprawdzić, czy są już usmażone w środku. Cały czas pilnujemy, ale pączki obracają się same, kiedy z jednej strony się już mocniej przysmażą ;).
Po smażeniu, pączki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz