Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zeppole - pączki z ricotty

Zeppole - pączki z ricotty

Zeppole to smakołyk rodem z Włoch - delikatne i puszyste mini pączki z sera ricotta. Są wyjątkowo proste - bez drożdży, bez wyrabiania, bez miksera. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

Składniki:

  • Ricotta - 250g
  • Mąka pszenna - ok 120g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier puder - 40g
  • Likier Amaretto - 1 łyżka (ewentualnie spirytus)
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

W misce mieszamy składniki mokre - ricottę, jajka, amaretto. Amaretto nadaje delikatny aromat, ale także zmniejsza ilość wchłanianego oleju.  Ja używałam do mieszania ręcznej trzepaczki.
W drugiej mieszamy składniki suche - mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Ilość mąki może być zależna od wielkości użytych jaj. Ja miałam jajka L, a więc dość duże. Jeśli używacie mniejszych jaj, warto na początku dać 100g mąki i ewentualnie dosypać więcej później resztę. Ciasto powinno być średnio gęste, ale nie lejące.
W garnku podgrzewamy olej do 170-175 stopni. Nakładamy porcje ciasta na małą łyżeczkę i drugą łyżeczką wrzucamy do oleju. Ważne, aby pączki były małe. Smażymy, aż do mocnego zarumienienia. Można wykałaczką sprawdzić, czy są już usmażone w środku. Cały czas pilnujemy, ale pączki obracają się same, kiedy z jednej strony się już mocniej przysmażą ;).

Po smażeniu, pączki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty