Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa warzywna z cieciorką i kaszą

Zupa warzywna z cieciorką i kaszą

Zupa jarzynowa zabielana śmietaną to jedna z moich ulubionych pozycji na jesienne dni. Zamiast bardziej tradycyjnych ziemniaków, zdecydowałam się tym razem na kaszę jęczmienną oraz dodatek ciecierzycy z puszki. Zupa jest konkretna i przepyszna!

Składniki:

  • Kalafior - 1/4 dużego
  • Fasolka szparagowa - 300g
  • Marchew -1szt duża
  • Seler - 1/4szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cukinia - 1szt mała
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Ciecierzyca konserwowa - 120g
  • Kasza jęczmienna - 150g
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Śmietana 18% - 1 duża łyżka
  • Lubczyk suszony - 1 łyżeczka

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu . Ewentualnie można dodać kostkę rosołową jeśli używacie. Do wody dodajemy najpierw najtwardsze warzywa - marchew, pietruszkę, seler i seler naciowy (pokrojone w plasterki). Gotujemy, aż marchew zacznie mięknąć.
Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę cukinię i przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Na końcu dodajemy cieciorkę konserwową. Całość doprawiamy lubczykiem, pieprzem i solą (ewentualnie sosem sojowym lub magą). Zabielamy śmietaną - najlepiej do śmietany dodać trochę zupy, dobrze wymieszać i dopiero wtedy dodawać do garnka.
Zupę podajemy gorącą.

 

Komentarze

  1. Właśnie dla takich zup jesień jest najlepsza - większość warzyw ma się świeżych (no, z wyjątkiem ciecierzycy, bo nigdy nawet nie słyszałam, bo ktoś ze znajomych ja uprawiał).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. To też dobra okazja, żeby "wyczyścić" lodówkę

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty