Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Zupa warzywna z cieciorką i kaszą

Zupa warzywna z cieciorką i kaszą

Zupa jarzynowa zabielana śmietaną to jedna z moich ulubionych pozycji na jesienne dni. Zamiast bardziej tradycyjnych ziemniaków, zdecydowałam się tym razem na kaszę jęczmienną oraz dodatek ciecierzycy z puszki. Zupa jest konkretna i przepyszna!

Składniki:

  • Kalafior - 1/4 dużego
  • Fasolka szparagowa - 300g
  • Marchew -1szt duża
  • Seler - 1/4szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cukinia - 1szt mała
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Ciecierzyca konserwowa - 120g
  • Kasza jęczmienna - 150g
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Śmietana 18% - 1 duża łyżka
  • Lubczyk suszony - 1 łyżeczka

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu . Ewentualnie można dodać kostkę rosołową jeśli używacie. Do wody dodajemy najpierw najtwardsze warzywa - marchew, pietruszkę, seler i seler naciowy (pokrojone w plasterki). Gotujemy, aż marchew zacznie mięknąć.
Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę cukinię i przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Na końcu dodajemy cieciorkę konserwową. Całość doprawiamy lubczykiem, pieprzem i solą (ewentualnie sosem sojowym lub magą). Zabielamy śmietaną - najlepiej do śmietany dodać trochę zupy, dobrze wymieszać i dopiero wtedy dodawać do garnka.
Zupę podajemy gorącą.

 

Komentarze

  1. Właśnie dla takich zup jesień jest najlepsza - większość warzyw ma się świeżych (no, z wyjątkiem ciecierzycy, bo nigdy nawet nie słyszałam, bo ktoś ze znajomych ja uprawiał).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. To też dobra okazja, żeby "wyczyścić" lodówkę

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty