Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa warzywna z cieciorką i kaszą

Zupa warzywna z cieciorką i kaszą

Zupa jarzynowa zabielana śmietaną to jedna z moich ulubionych pozycji na jesienne dni. Zamiast bardziej tradycyjnych ziemniaków, zdecydowałam się tym razem na kaszę jęczmienną oraz dodatek ciecierzycy z puszki. Zupa jest konkretna i przepyszna!

Składniki:

  • Kalafior - 1/4 dużego
  • Fasolka szparagowa - 300g
  • Marchew -1szt duża
  • Seler - 1/4szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Cukinia - 1szt mała
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Ciecierzyca konserwowa - 120g
  • Kasza jęczmienna - 150g
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Śmietana 18% - 1 duża łyżka
  • Lubczyk suszony - 1 łyżeczka

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu . Ewentualnie można dodać kostkę rosołową jeśli używacie. Do wody dodajemy najpierw najtwardsze warzywa - marchew, pietruszkę, seler i seler naciowy (pokrojone w plasterki). Gotujemy, aż marchew zacznie mięknąć.
Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową, różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę cukinię i przepłukaną kaszę jęczmienną. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Na końcu dodajemy cieciorkę konserwową. Całość doprawiamy lubczykiem, pieprzem i solą (ewentualnie sosem sojowym lub magą). Zabielamy śmietaną - najlepiej do śmietany dodać trochę zupy, dobrze wymieszać i dopiero wtedy dodawać do garnka.
Zupę podajemy gorącą.

 

Komentarze

  1. Właśnie dla takich zup jesień jest najlepsza - większość warzyw ma się świeżych (no, z wyjątkiem ciecierzycy, bo nigdy nawet nie słyszałam, bo ktoś ze znajomych ja uprawiał).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. To też dobra okazja, żeby "wyczyścić" lodówkę

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty