Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa z dyni i selera naciowego z lanym ciastem

Zupa z dyni i selera naciowego z lanym ciastem

Jeśli nigdy nie jedliście zupy kremu z dyni z lanym ciastem to koniecznie musicie to nadrobić! Zupa z lanymi kluskami to najlepsza dyniowa jaką jadłam. Smak dyni złamałam lekko pikantnym, anyżowym selerem naciowym.

Składniki:

  • Dynia - 1 mała lub 1/2 średniej - około 800g
  • Seler naciowy - 1szt
  • Ziemniak - 1 średni
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka i ostra
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Pestki dyni - 2 garście
Lane ciasto:
  • Jajka małe - 2szt
  • Mąka - 3-4 łyżki

Dynię obieramy, wydrążamy z pestek, kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę, ziemniaka myjemy, obieramy i również kroimy. Selera naciowego obieramy z grubych włókien i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w ćwiartki, ząbki czosnku na pół.
Na małej ilości oleju smażymy warzywa. Najpierw smażymy dynię, kiedy się zarumieni przekładamy ją do garnka. Potem smażymy pozostałe warzywa i również przekładamy do garnka.
Warzywa zalewamy wodą, tak aby były w całości przykryte. Dodajemy przyprawy, cukier, koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości. Teraz warzywa miksujemy blenderem. Dolewamy wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Teraz lane ciasto. Zupa jest gęsta, lane ciasto powinno być zdecydowanie gęstsze niż tradycyjne. Na 2 małe jajka dałam 3 duże łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu, dodajemy do zupy porcje ciasta wielkości 1/2 małej łyżeczki. Co jakiś czas mieszamy. Lane kluski jeszcze mocniej zagęszczą zupę.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty, często mieszając.

Przed podaniem zupę dekorujemy pestkami.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty