Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa z dyni i selera naciowego z lanym ciastem

Zupa z dyni i selera naciowego z lanym ciastem

Jeśli nigdy nie jedliście zupy kremu z dyni z lanym ciastem to koniecznie musicie to nadrobić! Zupa z lanymi kluskami to najlepsza dyniowa jaką jadłam. Smak dyni złamałam lekko pikantnym, anyżowym selerem naciowym.

Składniki:

  • Dynia - 1 mała lub 1/2 średniej - około 800g
  • Seler naciowy - 1szt
  • Ziemniak - 1 średni
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka i ostra
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Pestki dyni - 2 garście
Lane ciasto:
  • Jajka małe - 2szt
  • Mąka - 3-4 łyżki

Dynię obieramy, wydrążamy z pestek, kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę, ziemniaka myjemy, obieramy i również kroimy. Selera naciowego obieramy z grubych włókien i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w ćwiartki, ząbki czosnku na pół.
Na małej ilości oleju smażymy warzywa. Najpierw smażymy dynię, kiedy się zarumieni przekładamy ją do garnka. Potem smażymy pozostałe warzywa i również przekładamy do garnka.
Warzywa zalewamy wodą, tak aby były w całości przykryte. Dodajemy przyprawy, cukier, koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości. Teraz warzywa miksujemy blenderem. Dolewamy wody, aby uzyskać odpowiednią gęstość, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Teraz lane ciasto. Zupa jest gęsta, lane ciasto powinno być zdecydowanie gęstsze niż tradycyjne. Na 2 małe jajka dałam 3 duże łyżki mąki. Po dokładnym wymieszaniu, dodajemy do zupy porcje ciasta wielkości 1/2 małej łyżeczki. Co jakiś czas mieszamy. Lane kluski jeszcze mocniej zagęszczą zupę.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty, często mieszając.

Przed podaniem zupę dekorujemy pestkami.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty