Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Babeczki z lemon curd i mini kiwi

Babeczki z lemon curd i mini kiwi

Kruche babeczki ze słodko-kwaśnym kremem cytrynowym, bezikami i owocami. W malutkich babeczkach świetnie sprawdzą się malutkie owoce. Zdecydowałam się na przepyszne polskie mini kiwi i pestki granatu.

Składniki na około 50 małych babeczek:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Masło zimne - 240g
  • Cukier - 100g
  • Jajka - 2szt
  • Śmietana 18% - 2 łyżki
Dodatki:
  • Lemon curd - z tego przepisu
  • Mini kiwi - 25szt
  • Granat - 1/2 szt
  • Mini beziki - 50szt
  • Skórka otarta z 1 limonki

Babeczki.
Zimne masło kroimy w kostkę. Mieszamy z mąką, cukrem, jajkami i śmietaną. Zagniatamy, do uzyskania jednorodnego ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie z ciasta odrywamy po małej porcji ciasta, formujemy kulkę i wkładamy do formy na babeczkę. Bardzo dokładnie wykładamy formę, dociskamy ciasto do boków.

Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Gorące babeczki bardzo dobrze wychodzą z foremek, wystarczy obrócić do góry nogami i lekko uderzyć w dno.

Babeczki zostawiamy do ostudzenia.


Na każdą babeczkę układamy porcję lemon curd, połówkę mini kiwi, kilka pestek granatu i małego bezika. Całość posypujemy startą skórką z limonki.  Babeczki wkładamy do lodówki, najlepsze są następnego dnia, gdy dobrze nasiąkną.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty